2023.03.22, Szerda
Benkő Tibor honvéd-kadét képzésben tanuló diákokkal találkozott Szekszárdon
MTI Fotó: Sóki Tamás - Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j), mellette Ábrahám Norbert, a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója (k) és Dömötör Csaba, a Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellára 2019. március 7-én.

Benkő Tibor honvéd-kadét képzésben tanuló diákokkal találkozott Szekszárdon

MTI

2019.03.08. 19:00

A béke megőrzéséhez olyan erős, ütőképes, önálló magyar honvédségre van szükség, ahol jól felkészült, elhivatott és lojális magyar katonák teljesítenek szolgálatot - mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Szekszárdon.

Hirdetés

Benkő Tibor a Szekszárdi Szakképzési Centrum honvéd-kadét képzésében tanuló diákjainak tartott előadásában hangsúlyozta: a magyar honvédség haderőfejlesztése is a békét fenntartását szolgálja. A fiataloknak ebben nagy szerepe van - tette hozzá.

"Szükség van a fiatalokra és az önkéntesekre, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is kezdetben az önkéntesekre épült" - mondta a közelgő nemzeti ünnepre utalva, és megjegyezte, hogy idén 171 éve, hogy megalakult az önálló magyar honvédség.

Hallgatósága előtt úgy fogalmazott: a fiatalok megtalálhatják helyüket és számításukat honvédség kötelékében, de mindenképpen a haza szolgálatában. Az ország érdekeit nemcsak fegyverrel lehet szolgálni, hanem becsületes, felkészült munkával is - mondta.

Szólt arról is: az, hogy a történelem során a magyar katona nem mindig volt győztes, nem jelenti azt, hogy le kellene kicsinyíteni a szerepét. "A magyar katonák mindig lojálisak voltak a hazájukhoz" - jelentette ki.

A miniszter kifejtette: a NATO-csatlakozás után az a téves üzenet jelent meg a hazai közvélemény előtt, hogy a NATO megvédi Magyarországot. Ezzel szemben rámutatott: nem a NATO-nak, hanem a magyar honvédségnek kell megtennie ezt. Az észak-atlanti szövetséget létrehozó washingtoni szerződés 5. cikkelye, amely a segítségnyújtásról szól, csak a 3. cikkellyel együtt érvényes, amely kimondja, hogy minden tagállam köteles olyan haderőt fenntartani, amely biztosítja az ország javának szolgálatát - szögezte le.

Benkő Tibor ismertette a Magyar Honvédség életpályamodelljét, valamint a honvédelmi képzésben tanuló diákok, hallgatók számára elnyerhető ösztöndíjakat. Mint mondta, ma 49 középiskolában 1925 diák tanul honvédelmi alapismereteket. Tervben van a debreceni Kratochvill Károly Honvéd Középiskola és Kollégium mellett egy újabb, hasonló iskola indítása Hódmezővásárhelyen.

A tárca vezetője az MTI-nek elmondta: jelenleg öt szakképzési centrumban folyik honvéd-kadét képzés, az iskolák száma szeptembertől kilencre nő. Az újonnan induló képzés keretében a honvédelmi igazgatás mellett informatikai, gépészeti, logisztikai, vegyvédelmi ismeretekkel tervezik bővíteni az oktatást.

A Szekszárdi Szakképzési Centrumban 2017-ben indult honvéd-kadét képzés,  jelenleg két osztályban 42 diák tanul.

AktuálisTolna megyeSzekszárdSzekszárdi Szakképzési Centrumhonvédkadét