2024.04.19, Péntek
Továbbra is a Paksi Atomerőmű termeli a legtöbb áramot hazánkban
Fotó: Paksi Hírnök archív - A Paksi Atomerőmű madártávlatból.

Továbbra is a Paksi Atomerőmű termeli a legtöbb áramot hazánkban

telepaks.net

2019.02.19. 21:00

A paksi atomerőmű termelte 2018-ban a legtöbb villamos energiát. A négy paksi blokk közel 90%-os teljesítmény-kihasználással működött és a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.

Hirdetés

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleménye szerint a négy paksi blokk összesen 15 733,2 GWh villamos energiát termelt. A magyar villamosenergia-előállítás megoszlása nem változott, a bruttó hazai termelés felét ezúttal is a paksi atomerőmű biztosította. Pekárik Géza vezérigazgató kiemelte, hogy az elmúlt évben is magas – 89,23%-os – átlagos teljesítmény-kihasználással üzemelt a négy blokk, így a társaság végül az üzleti tervnek megfelelő árbevétellel zárta az évet. A négyblokkos üzemelés kezdete, azaz 1988 óta 2018-ban volt a legalacsonyabb az egyéni és a kollektív dózis – de minden eddiginél kisebb lett a WANO (Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége) munkabaleseti mutatója is.

– Nem volt könnyű év a tavalyi, de végül sikeresen úrrá lettünk minden problémán, és nemcsak megoldottuk őket, de sokat tanultunk is belőlük, értékelt Pekárik Géza. A vezérigazgató hozzátette, hogy a három éve bevezetett 15 hónapos üzemelési ciklusnak köszönhetően kimagasló, 98%-os rendelkezésre állást produkált a 4. blokk. –Működésünk hatékonyságának és biztonságosságának fejlesztésével az üzemidő-hosszabbítási folyamat lezárását követően sem állunk le: idén folytatjuk a világ legjobb atomerőműveiben már sikeresen alkalmazott úgynevezett Sztenderd Nukleáris Működési Modell bevezetését – mondta Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, az új modell a jövőre készít fel, megalapozza az üzemidő végéig fenntartható fejlődés alapjait, és reményeink szerint megoldást nyújt azokra a hamarosan jelentkező feladatokra is, amelyek a következő években várható nagy létszámú nyugdíjazásokból, vagy éppen a berendezések folyamatos használatával járó kihívásokból erednek.

AktuálisTolna megyePaksi Atomerőművillamos energiavillamosenergia-előállítás