2023.03.25, Szombat
Megérkezett Bonyhádra a várva várt új mentőautó
bonyhad.hu

Megérkezett Bonyhádra a várva várt új mentőautó

bonyhad.hu

2019.01.14. 16:46

Január 7-én megérkezett a várva várt új mentőautó a Bonyhádi Mentőállomásra – és pár óra múlva már indult is első bevetésére.

Hirdetés

- Igazából másfél éves az autó, de alig használt – mondja Lovag Tibor, a mentőállomás vezetője. - Tolna megyei átcsoportosítással került hozzánk, ezért külön köszönetet mondunk a megyei műszaki vezetőnek. A mentőautó teljes mértékben megfelel a kor követelményeinek, az uniós előírásoknak, mind technikailag, műszakilag és felszereltségében.

A garázsproblémánk sajnos még nem oldódott meg, így az új autó a szabadban áll. Viszont 220 voltra csatlakoztatható és elektromos fűtés van benne, ami melegen tartja a belső tereket és a motort, tehát nem hidegen indul az autó riasztás esetén, még mínusz 10 fokban sem. Ahhoz képest, hogy ez egy esetkocsi nagyságú autó, ugyanaz az alapfelszereltség van benne, mint az előző autónkban volt, viszont sokkal kényelmesebben elférünk benne. Komfortosabb, mindennek megvan a helye, és egy sokkal minőségibb betegellátást tudunk biztosítani. Egyelőre még ismerkedünk az új autóval, ami automataváltós, minden digitális és elektromos benne, teljesen más a hordágy és a hordszék, mint a régi autókon, sokkal egyszerűbb, könnyebb mozgatni. Meg kell szokni, de mindenképp egy nagy előrelépés.
- Tehát továbbra is két mentőautó van Bonyhádon, csak minőségi csere történt.
- Így van. Emellett fontos hír, hogy januártól ismét Bonyhádon teljesít szolgálatot hétfőtől vasárnapig napközben a mentőorvosi kocsi, ezen mentőtiszt, ill. időnként orvos is dolgozik, ezzel még magasabb színvonalú ellátást tudunk biztosítani Bonyhádon és a környéken. Ellátási területünk a Völgység, Bonyhád + 22 falu, közel 30 ezer ember. A mentőállomáson 14-en dolgozunk: 7 ápoló, 7 gépkocsivezető, plusz a 2 kiemelt mentőegységi dolgozó (mentőtiszt és ápoló).
- A Bonyhádi Mentőállomás felszereltsége akkor most teljes?
- Decemberben az éves felajánlásoknak és a jótékonysági futás bevételének köszönhetően vásároltunk új dolgokat, melyek az OMSZ-nál nincsenek rendszeresítve, viszont a napi munkánkat jelentősen segítik: 2 db univerzális, mindent vágó ollót (gyűrűvágó, biztonsági öv vágó, ablaktörő funkcióval), 5 pár cipőre rögzíthető fémszegecses csúszásgátló talpat a jeges, havas időben való biztonságos mentéshez. Jelenleg egy új defibrillátorra lenne szükség, mert a régi már cserére szorul az egyik autóban. Ezt majd a központi alapítványon keresztül intézzük, az OMSZ biztosítja.
A jövőben is felajánljuk, ha a lakosság vagy cégek részéről felmerül az igény, hogy újraélesztést, elsősegélynyújtást gyakorolnának, akkor nagyon szívesen segítünk. Előzetes időpont egyeztetés után itt a mentőállomáson, vagy ha van szabadnapos dolgozó, akár másik helyszínen is.

AktuálisBonyhádTolna megyementőautóbevetés