2024.04.16, Kedd

Szellemi sporttal fejlesztik a dombóvári gyerekek tanulási képességeit

dombovar.hu

2018.12.05. 07:00

A Sakkpalota Program referencia intézménye lett a József Attila Általános Iskola. Ebből az alkalomból az újdombóvári alapfokú oktatási intézményben november 30-án nagyszabású programot tartottak.

Hirdetés

Annak nyitányaként alsótagozatos diákok öltöztek be különböző sakkfiguráknak, előadásukban egy birodalom sorsát döntötték el a világszerte népszerű logikai játékkal. Az azonban nem csupán szórakozás, hanem az oktatás fontos képességfejlesztő eszköze is. Ez az alapgondolata a női sakkozók világranglistáját 31 éven át - 1989-től 2015-ig - vezető nemzetközi nagymester, Polgár Judit által létrehozott alapítvány Sakkpalota Programjának.
- Fekete és fehér színű bábuk 64 mezőn egymással csatáznak meghatározott szabályok alapján - mondta Udvarhelyi Attila kuratóriumi elnök. - A táblán a függőleges és a vízszintes sorok egy koordináta-rendszer alapjait képezik. A játék során az ellenfelet tisztelni szükséges, a vereséget el kell tudni viselni, tehát egy alapvető erkölcsi normát tud közvetíteni a sakk.
Az országosan egyedülálló Sakkpalota Programhoz a József Attila Általános Iskola is csatlakozott. Az erről szóló oklevelet Kovácsné Lébényi Klára igazgató vette át. A referencia intézményben a Polgár Judit Sakk Alapítvánnyal szoros szakmai együttműködésben, előre kidolgozott tananyag és eszközrendszer szerint történik a sakk, mint tantárgy oktatása. Az alsótagozatos diákok heti egy órában tanulnak a logikai játék segítségével.
- Igazából nem sakkot tanítunk, hanem sakkal tanítunk - emelte ki Hegedüs Szilvia tanító. - Annak segítségével matematikát, olvasást, írást és logikus gondolkodást oktatunk. A gyerekeknek olyan képességeit fejlesztjük, amik megalapozzák a tanulási képességeiket.
A rendezvényre ellátogatott Almási Zoltán nemzetközi nagymester, aki 1993-ban ifjúsági világbajnok volt, a sakkolimpia csapatversenyében kétszer szerzett ezüstérmet, az Európa-bajnokságon egyszer-egyszer másodikként és harmadikként végzett, valamint nyolc alkalommal nyerte meg a hazai bajnoki aranymedáliát. Vele szimultán játékban mérték össze ügyességüket a vállalkozó kedvű gyerekek.


A Kreatív Dombóvár-programsorozatba tartozó rendezvény az EFOP-3.9.2-2016-00047 „Humán kapacitások fejlesztése a dombóvári járásban”-pályázat keretében valósult meg.

AktuálisTolna megyetanulásDombóvárSakkpalota Programszellemi sportsakk