2024.04.19, Péntek
Katasztrófavédelmi bemutató Tolnán
tolna.katasztrofavedelem.hu

Katasztrófavédelmi bemutató Tolnán

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.10.20. 10:43

Hangos gyermekzsivaj és szirénaszó töltötte be ma délután a tolnai sportpályát.

Hirdetés

 

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2018-ban is meghirdette alkotói pályázatát óvodások és iskolások részére. Az országosan legtöbb pályázatot beküldő iskola jutalma egy katasztrófavédelmi bemutató volt. Az idén a tolnai Wosinszky Mór Általános Iskola diákjai küldték be a legtöbb pályaművet, így ők lettek 2018 legkreatívabb iskolája. A pályázaton elnyert bemutatóra október 17-én került sor a tolnai sportpályán.

A több mint kétszáz diákot és pedagógusaikat dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató köszöntötte, aki az iskola ez évi mottójának megfelelően felhívta a gyerekek figyelmét az összefogás és az egymásra való odafigyelés, a társainknak nyújtott segítség, valamint a tűzesetek megelőzésének fontosságára.

Herczig Lászlóné, az intézmény vezetője elmondta, hogy az iskola örült a lehetőségnek, és nagyon büszkék a diákokra, az elért eredményre. Az igazgatónő elismerését fejezte ki a tűzoltók munkája iránt.

A katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű közös kampányát szeptemberben indította útjára, melynek részeként országszerte több mint ezer füstérzékelő kiosztására és felszerelésére kerül sor. Ebből most három a Wosinszky Mór Általános Iskolához került, melyeket dr. Balázs Gábor tű. ezredes adott át az intézmény vezetőjének.

A tolnai önkormányzati, a faddi és tolnai önkéntes tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor állománya öt állomáson várták a gyerekeket, akik a rövid megnyitót követően azonnal birtokba vették a pályát. A kis diákok több csoportban megtekinthették a nagy piros tűzoltóautókat és a felszereléseket, melyeket sokan megrajzoltak. Fölpróbálhatták a tűzoltók védősisakjait és beülhettek a járművekbe, még a szirénát is kipróbálhatták egy rövid időre. A tálcatűz oltásánál rövid időre ők maguk is tűzoltóvá válhattak, és némi segítséggel kézi tűzoltó készülékkel tüzet oltottak. A faddi önkéntes tűzoltók egy konyhatüzet imitáltak, ahol a gyerekek megtudhatták, hogyan nem szabad az ilyen tüzet megfékezni, de természetesen a helyes technikával is megismerkedhettek. A füstsátorban kis ízelítőt kaptak abból, hogy a tűzoltóknak milyen nehéz dolgok van a tűz oltása során. A Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkatársai pedig egy interaktív állomáson várták a tanulókat, ahol az oktatófilmek megtekintését követően közösen beszélték meg a szabadtéri tűzesetek, vagy a szén-monoxid-mérgezések megelőzésének lehetőségeit.

Galéria

AktuálisKatasztrófavédelemTolnabemutató