2024.03.19, Kedd
Ősszel is védekezzen a szúnyogok ellen!
pixabay - illusztráció

Ősszel is védekezzen a szúnyogok ellen!

TMKH Népegészségügyi Főosztály

2018.09.24. 15:30

Szezonálisan, tavasztól késő őszig nemcsak folyóink és tavaink mellett, hanem a csapadékos és meleg időnek köszönhetően a településeken, főleg kertvárosi környezetben nagyobb számban találkozhatunk szúnyogokkal.

Hirdetés

Magyarországon több szúnyogfajnak van járványügyi jelentősége, amely az ellenük történő védekezést szükségessé teszi. A szúnyogok elleni védekezés legfontosabb részét a szúnyogcsípések elkerülése, kivédése, valamint a szúnyogok szaporodásának megakadályozása, az úgynevezett tenyészőhelyek felszámolása képezi.

Hazánkban a korábbi évekhez képest 2018-ban nagyobb számban diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázas megbetegedéseket. A betegséget Magyarországon is honos, gyakori szúnyogfajok terjesztik, melyek lárvái kis vízgyülemekben, különböző tárgyakban összegyűlő esővízben fejlődnek.

Tovaterjedésük és elszaporodásuk visszaszorítására a lakosság is sokat tehet, erre való tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya tájékoztató anyagot készített a szúnyogokkal kapcsolatos tudnivalókról, valamint a védekezés módszereiről.

A tájékoztatók megtekinthetők a "Kapcsolódó anyagok" menüpont alatt.

Aktuáliscsapadékvédekezésjárványszúnyogősz