2024.04.19, Péntek
Négynapos nemzetközi képzés vette kezdetét Dombóváron
tolna.katasztrofavedelem.hu

Négynapos nemzetközi képzés vette kezdetét Dombóváron

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.09.06. 05:00

Hat ország tizennégy szakértője érkezett hétfő este Dombóvárra, ahol egy négynapos képzés vette kezdetét a Kobo Toolbox program műveleti alkalmazhatóságáról.

Hirdetés

A szakértők az ENSZ INSARAG irányelvek szerint minősített nemzetközi mentőcsapatok tagjai, akik Németországból, Romániából, Jordániából, az Egyesült Arab Emírségekből, Csehországból és Lengyelországból érkeztek.

A Kobo Toolbox egy adatgyűjtő program, amely ingyenes és nyílt forráskódú. Azzal a céllal alkották meg, hogy akár rendkívüli körülmények között, (például természeti katasztrófák - földrengés, hurrikán) a kiterjedt káresemények helyszínén is végre lehessen vele hajtani a humanitárius szervezetek adatgyűjtési feladatait. A felhasználók többsége valamilyen humanitárius krízishelyzetben használja a programot, de előfordul, hogy fejlődő országok mentésre hivatott erői, vagy más, például tudományos tevékenység kapcsán alkalmazzák a szakemberek. A gyorsan és megbízhatóan gyűjtött adatok nagymértékben képesek javítani a hatékonyságot egy katasztrófahelyzetben.

A tanfolyam első napján dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a résztvevőket, és röviden bemutatta a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működését, valamint a megye jellemző veszélyeztető tényezőit. Jackovics Péter tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési főosztályának vezetője, a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet parancsnoka hazánk hivatásos és önkéntes mentőszervezeteinek működését mutatta be. A megnyitót követően dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes, a tanfolyam szervezője és a Kobo Toolbox program hazai szakértője a tanfolyam menetét ismertette.

A délelőtt további részében kezdetét vette az elméleti oktatás, majd a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén már a gyakorlatban is használták a programot. A hét további részében a Kobo Toolbox program gyakorlati alkalmazását gyakorolják az alaptanfolyam résztvevői, szerdán Nagymányokon, csütörtökön pedig Óbányán.

AktuálisTolna megyeDombóvárKobo Toolbox program