2024.04.26, Péntek
Dombóvári tűzoltók a TFA-n
katasztrofavedelem.hu - Fotó: Balogh Eszter és Egyed László, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Dombóvári tűzoltók a TFA-n

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.08.28. 14:30

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Vas megyében a legerősebb tűzoltók versenyét (TFA), melyen Tolna megyét két dombóvári tűzoltó képviselte.

Hirdetés

Vas megye először adott otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak, melyre hét országból százhatvankilenc tűzoltó érkezett, köztük ketten Tolna megyéből. Nagy Kornél és Pataki Szilveszter a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon teljesítenek szolgálatot. 

Az augusztus 24-25-én megtartott versenyt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Bük város melletti gyógyfürdőjéről híres Bükfördőn. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek szlovén, osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is.

Az első és a második versenynap izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, hogy milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat legyen az hivatásos, önkéntes, vagy létesítményi.

A meleg, záporokkal tarkított két nap alatt a kollégák és a nézők buzdítása összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. A látványos versenyt sok Vas megyei és Bükfürdőn nyaraló vendég kísérte figyelemmel, hangosan buzdítva a hazai és külföldi legerősebb tűzoltókat.

Az első hat versenyszám során a tűzoltóknak először egy tizenkilenc kilogramm összsúlyú tömlőt kell egy állványzatra felvinniük a vállukon, majd az állványzat tetején található tárolóba helyezniük. Ezt követően két tekercstömlőt húznak fel egy kötél segítségével, amelyet szintén a tárolóba helyeznek. Ha ezzel végeztek, egy négy kilogrammos kalapács folyamatos ütésével kell egy fém gerendát másfél méter távolságra eljuttatniuk, és egy több mint negyvenkét méteres szlalompályát végigfutniuk anélkül, hogy eldöntenék a bójákat, vagy a célt. Ezután felvesznek egy vízzel teli tömlőt, amit több mint húsz méter távolságra húznak el. Miután a sugárcső átér a lengőajtókon (azaz átlépi a küszöböt), a versenyző kinyitja a sugárcsövet, eltalálja vízzel a célt, majd elzárja a sugárcsövet és azt a földre helyezi. A következő feladat során egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelve, húzva térnek vissza a célig. Természetesen a tűzoltóknak minden feladatot teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kell teljesíteniük.

Nagy Kornél korcsoportjában a hetedik legjobb eredménnyel ért célba, mely az összesített versenyben a huszonhatodik helyre volt elég. Kollégája, Pataki Szilveszter a középmezőnyben végzett. 

AktuálisTolna megyeDombóvárTFAnemzetközi tűzoltó sportbajnokság