2024.04.19, Péntek

Új vezető a Magyar Atomfórum Egyesület élén

telepaks.net

2018.07.24. 16:45

Dr. Kiss Csabát, a Paks II. Zrt vezérigazgatói tanácsadóját választotta elnöknek a Magyar Atomfórum Egyesület tisztújító közgyűlésen.

Hirdetés

Lenkei István, a leköszönő vezető, a szervezet élén töltött hat év után nem indult újra a pozícióért. Kiss Csaba hazai és külföldi cégek vezetőjeként 30 éve dolgozik az energiatermelő iparban, így jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. Négy éve elnökségi tagként segíti az atomfórum egyesület munkáját, jól ismeri a szervezetet. Pakson tartotta sajtótájékoztatón azt mondta, nagy változásokat nem tervez. A megvalósításra váró feladatok közül kiemelte a kommunikációs útvonalak megújítását, azért, hogy a Paks II. projektről érkező információkat még gyorsabban eljuttathassák a tagjaikhoz, elősegítve ezzel az orosz-magyar kormányközi megállapodásban rögzített negyven százalékos magyar beszállítói hányad elérését.

A leköszönő elnök szerint az eddigiekhez hasonlóan, az új vezetővel is gördülékenyen történik majd az együttműködés az egyesület és a Paks II. között. Lenkei István kiemelte a Roszatom egyik tagvállallatával, a Ruszatommal, a X. Atomexpon létrejött együttműködést is.  A dokumentumban nagy hangsúlyt kapott az orosz-magyar szakmai kapcsolatok erősítése, az információcsere és megállapodtak abban is, hogy konferenciákat, valamint szemináriumokat szerveznek, támogatják az atomenergia területén a tudástranszfert, szakembercsere-programokat, és tanulmányutakat szerveznek – tájékoztatott Lenkei István.

– Az 1999-ben alakult Magyar Atomfórum Egyesület célja egyebek mellett a nukleáris energia békés célú felhasználására irányuló fejlődés elősegítése, alkalmazásának elfogadtatása, valamint a magyar nukleáris ipar képviselete nemzetközi szakmai szervezetekben – mondta Dr. Czibolya László. Az egyesület főtitkára kiemelte, hogy szervezetük megalakulása óta részt vett a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítási projektjének támogatásában, valamint azt is, hogy az egyesületet felvették a FORATOM-ba. Ez utóbbi feladatának tekinti, hogy képviselje az európai nukleáris ipart az Európai Unió Bizottságában és az Európa Parlamentben. Dr. Czibolya László hozzátette, hogy uniós civilszervezetként az elsők között mondhattak véleményt a Pakson építendő új blokkokról. Az atomfórum egyesületnek közel félszáz tagja van, a szervezett nyitott, várják a további csatlakozókat.

AktuálisTolna megyeválasztásPaks IIelnökMagyar Atomfórum Egyesület