2024.04.19, Péntek
tolna.katasztrofavedelem.hu - Fotós: PhotonArt

"Értetek!" Bátaszéken

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.06.19. 08:25

Hetedik alkalommal került megrendezésre az "Értetek!" stroke, alkohol- és drogprevenciós program, ezúttal Bátaszéken.

Hirdetés

A mentéstechnikai bemutató középpontjában egy olyan közúti baleset áll, mely egy valós élethelyzetet mutat be. Fiatalok egy csoportja alkohol és kábítószer befolyása alatt közúti balesetet okoz, melynek kimenetele tragikussá válik. A bemutató során a jelenlévők betekintést nyerhetnek a kárfelszámolásban résztvevők munkájába és egyben megérthetik azt, hogy egy rossz és felelőtlen döntés akár az életükbe kerülhet.

A Bátaszéki program "Stroke félórával" kezdődött a  Kanizsai Dorottya Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában, ahol dr. Tusa Csaba neurológus szakorvos, dr. Takács András sürgősségi szakorvos és dr. Pató András családorvos beszélt a stroke kialakulásáról, felismeréséről és kezeléséről. A rendezvény narrátora Csötönyi László volt. A stroke félórában olyan hiteles szakemberek beszélgetnek interaktív, fiatalokat megszólító módon, akik a mindennapi klinikumban is ezeket a beteget látják. Fontos megértenie a fiataloknak, hogy a stroke megelőzhető tudatos és megfelelő életmóddal. A cél itt nem csupán a prevenció, hanem az, hogy laikusként is felismerjék a stroke tüneteit és azt, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a környezetünkben észlelünk egy stroke-s beteget. Egy időben felismert stroke-s beteg a megfelelő kezeléssel megmenthető a bénulástól vagy akár a tolószéktől.

A rendezvény célja a prevenció és az életmentés. Ha csak egy gyermek úgy dönt, hogy nem ül gépjárműbe alkohol vagy kábítószer befolyása alatt, akkor már sikerült megmenteni egy vagy több életet, egy vagy több családot a tragédiától. 

Az elmúlt két év során Tolna megyében 5, Heves megyében 1 helyszínen közel 10.000 fiatalt szólítottak meg a szervezők stroke, alkohol és drogprevenciós üzeneteinkkel. Tolna megyében a 2016-os évben egyedülálló módon 44%-al csökkent az alkohol és kábítószer befolyása alatt elszenvedett balesetek száma és jelentősen növekedett a sikeresen elvégzett trombolízisek száma is. 

Az „Értetek”program videófelvételeiből oktatófilm készült, melyet a Tolna megyei szakközépiskolák és gimnáziumok osztályfőnöki óráin preventív céllal már vetítenek.

A rendezvény közreműködői: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Bátaszék Város Önkormányzata,  Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság, Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Magyar Mentőmotor Alapítvány, Magyar Légimentő Nonprofit Kft, Országos Mentőszolgálat Bátaszék Mentőállomás, Alarm Mentőszolgálat, Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete,Anhur Temetkezés, Sminkmester: Vad Henrietta.

Galéria

AktuálisTolna megyekábítószerBátaszékalkoholdrogprevenciós programstroke