2024.03.19, Kedd

Országos Sillerfesztivált tartanak a hétvégén Pakson

MTI

2018.05.30. 15:19

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a hétvégén az Országos Sillerfesztivált Pakson. Az elmúlt évek hagyományait követve pénteken tartják a borok szakmai értékelését, szombaton pedig a közönségnapot gasztronómiai és kulturális programokkal.

Hirdetés

Mint azt Polgár Zoltán, a fesztivált a paksi önkormányzattal közösen szervező Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének vezetőségi tagja az MTI-nek elmondta, régebben Európa-szerte ismert volt a paksi siller, az egykori Paksi Állami Gazdaság exportra is készítette az 1950-es, 1960-as években. A programmal a siller ismertségét és elismertségét szeretnék visszaállítani.

Érdekességként elmondta, hogy míg más siller borok kizárólag kék szőlőből készülnek, addig a paksi siller különlegessége az, hogy a fehér és kék szőlőt együtt szüretelik és érlelik.

Az idei Országos Sillerfesztiválon hozzávetőleg kétszáz bormintára számítanak. A távolabbi vidékekről és a határon túlról már megérkeztek a nevezések: öt országból több mint száz siller vár értékelésre, a paksi és Paks környéki borok nevezése még zajlik - közölte Polgár Zoltán.

A borok bírálatát június 1-jén tartják 9 és 13 óra között a Sárgödör téren, Paks festői pincefalujában. Idén hét bizottságban 66 borbíró értékeli majd a mintákat, amelyek Magyarországon kívül a Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről és Németországból származnak, akárcsak a zsűritagok.

A Kárpát-medence legjobb száz borát június 2-án, szombaton délután, a közönségnapon bárki szabadon kóstolhatja - tette hozzá Polgár Zoltán.

A közönségnapon a korábbinál szélesebb ételválasztékkal és kulturális programokkal is várják a látogatókat. Lesznek gyermekprogramok, este pedig a Hesz Ádám Akusztik és az Ocho Macho ad koncertet.

A X. Országos Sillerfesztivál fővédnöke Süli János tárca nélküli miniszter, a szakmai nap fővédnöke Nyitrainé Sárdy Diána, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője.

AktuálisTolna megyeborPaksOrszágos SillerfesztiválSárgödör térsiller