2024.04.26, Péntek

Okos város fejlesztési teszt helyszínné vált Tamási

tamasi.hu

2018.05.08. 21:30

Tíz kísérleti okos város program indul az országban, az egyik Tamásiban, utat mutatva a többi 3190 településnek.

Hirdetés

A Digitális Jólét Program keretében „Civitas Sapiens – Okos Városok – Bölcs Közösségek” címmel rendeztek szakmai konferenciát Tatán április 26-án. A Digitális Jólét Program (DJP) átfogó fejlesztési stratégiaként a magyar gazdaság, az állami működés és a magyar társadalom digitális fejlesztésének szinte valamennyi területén megfogalmazza a digitalizációt támogató programokat. A DJP egyik külön nevesített beavatkozási területe az un. okos város megoldások és megközelítés elterjesztése. Ennek fontos előfeltétele, hogy az egyes települések, térségek fejlesztésében meghatározó szerepet betöltő köztisztviselők, háttérintézmények vezetői, munkavállalói értsék, és készség szintjén tudják alkalmazni, mit jelent a fejlesztéseket „okos város” megközelítésben megvalósítani.
Az országban 10 pilot projekt indul el, melyek keretében a Digitális Jólét Programból biztosított forrással olyan munkát tudnak elvégezni, amivel teljes mértékben el tudják készíteni a saját okos város fejlesztési programjukat. - Tamási városa is a 10 kiválasztott helyszín között van – újságolta a város alpolgármestere, Széles András. - Városunk az úgynevezett okos város programokban próbál élen járni, ilyen a geotermia vagy épp a közvilágítás.
A Digitális Jólét program 2.0-ás szakaszába kerültünk most be, ahol a kormányzat kiválasztott 10 helyszínt, ezek egyike lett Tamási. Városként egyedül mi szerepelünk a programban, inkább járási megoldások, vagy budapesti kerületek a jellemzőek. Gyakorlatilag egy pilot város lettünk, vagyis okos város fejlesztési teszt helyszínné váltunk, jó példát mutatva ezzel a többi 3109 településnek. Nagy büszkeség ez nekünk, hiszen Tamási az egyetlen, amely saját kezdeményezésként kerülhetett be a tíz kiválasztott közé, nem területi elv alapján esett ránk a választás, hanem a már meglévő megoldásaink alapján választották városunkat.
 

AktuálisTamásiOkos városDigitális Jólét Program