2023.10.04, Szerda

A dunaszerdahelyi galéria gyűjteményéből nyílik kiállítás Szekszárdon

MTI

2018.03.07. 18:30

A 20. század végi és a kortárs magyar képzőművészet jelentős alkotóinak műveit állítja ki a szekszárdi Művészetek Háza a Dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria gyűjteményéből válogatva.

Hirdetés

A szombaton nyíló, és május elsejéig látható tárlat hetvenhat művész közel száz alkotását, grafikákat, festményeket, plasztikákat tár a közönség elé.

A kiállításon a korszak meghatározó alkotói - mások mellett Kondor Béla, El Kazovszkij, Deim Pál és Gross Arnold - egy-egy műve mellett a szlovákiai magyar képzőművészetet képviselő Lipcsey György szobrász és Almási Róbert festőművész alkotásai is szerepelnek.

A válogatás jól jellemzi a 20-21. század fordulójának képzőművészetét, a szürrealizmustól a naturalista stíluson át a geometrikus ábrázolásig bezáróan mutatja be a kortárs magyar művészetet - mondta Baky Péter festőművész, a tárlat rendezője az MTI-nek.

A szekszárdi kiállítótérben látható lesz El Kazovszkijnak az 1990-es években készült Tájkép Janus fejjel című festménye, Deim Pál 1988-as grafikája, a Mageső, Kondor Béla Napóleon című grafikája és Gross Arnold Tordai kert című, 1989-ben készített, színes rézkarca. A kiállítás mások mellett Aknay János angyalsorozatának egy darabját, ef. Zámbó István két, 1996-os képét, a Munkanapot és az Egyensúlyt, valamint Kő Pál szobrászművész három kompozícióját is felvonultatja.

A kiállítási anyag egy részét a közelmúltban a pesterzsébeti múzeumban mutatták be, a szekszárdi tárlat Dunaszerdahelyről érkezett művekkel - többek közt Aknay János, Baky Péter és Budahelyi Tibor - alkotásaival egészült ki.

Az 1994-ben alapított dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria Felvidék egyik legismertebb művészeti galériája, amelynek gyűjteménye több száz jelentős kortárs magyar alkotást tartalmaz. A galéria másfél évtizede minden évben nemzetközi művésztelepet rendez, amelyre 10-12 magyar művész kap meghívást az anyaországból és a határokon túlról; az elkészült alkotások a gyűjteményt gyarapítják.

AktuáliskiállításSzekszárdszekszárdi Művészetek HázagyűjteményDunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria