2024.06.23, Vasárnap

Több ezer gyereknek továbbra sincs diákigazolványa

MTI

2018.01.04. 13:38

Az MSZP szerint több ezer gyereknek továbbra sincs diákigazolványa, mivel a diákigazolványok igénylését kezelő informatikai rendszer nem működik.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, a Miniszterelnökség Kossuth Lajos téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, újra több ezer diáknak és családjuknak okozott problémát a január 3-i iskolakezdés, mert a nyáron átalakított, a diákigazolványok igénylését kezelő informatikai rendszer továbbra sem működik.

Szerinte több ezer diáknak - nem tudni pontosan mennyinek - nincs érvényes diákigazolványa, csak az iskola által kiállított ideiglenes igazolása.

Hozzátette, karácsony előtt jártak le ezek az igazolások és a diákok, amikor újat akartak kérni, azzal szembesültek, hogy az informatikai rendszer leállt.

Szerinte több ezer diák úgy kezdte meg az évet, hogy érvénytelen igazolással utazott az iskolába. Ennek pedig az a veszélye - folytatta -, hogy a gyereket megbüntetik a tömegközlekedési eszközökön.

Bangóné Borbély Ildikó felszólította az okmányirodákért felelős Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert és Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy oldják meg a problémát.

A képviselőt kérdezték arról, hogy Heiko Krestchmer, az MSZP kampánytanácsadója a 168 Órának adott interjúban arról beszélt, hogy egy adagnyi populizmusra is szüksége lenne a pártnak a kampányban. Bangóné Borbély Ildikó közölte, az MSZP választási programja választ ad a magyar emberek problémáira, és ha ebbe belefér egy kis populizmus, akkor azt kell csinálni.

Kapott kérdést arról is, hogy a 24.hu szerint tiltott pártfinanszírozás gyanúja merül fel azzal kapcsolatban, ahogy az MSZP rendezni akarta az adósságát a D-Net Informatika Kft.-vel szemben. A képviselő azt mondta, feltételezésekre nem kíván válaszolni. Rögzítette: az MSZP mindig minden pártfinanszírozási törvényt betartott. Érdekesnek nevezte, hogy a tiltott pártfinanszírozás kérdése az elmúlt időszakban csak az ellenzéki pártokkal szemben merül fel.

Hozzátette: jó lenne, ha a kormánypártok finanszírozását is ellenőriznék.

Aktuálisdiákdiákigazolványideiglenes igazolás iskola