2024.04.19, Péntek

44 ezren álltak életmentőnek a Dél-Dunántúlon

pecsistop.hu

2018.01.07. 12:52

Több mint 44 ezren segítettek embertársaikon Baranyában, Somogyban és Tolnában az elmúlt évben úgy, hogy elmentek a véradóközpontokba, külső véradási helyszínekre, hozzájárulva ezzel a vérutánpótlás zavartalanságához.

Hirdetés

Bizony, több az életmentő hős körülöttünk, mint gondolnánk: egy véradó ugyanis akár három emberen is segíthet a tőle levett vérmennyiséggel. Sajnos azonban egyre kevesebb a véradó, kiöregszik az a generáció, akinek ez még rendszeresen része volt az életének. Vért adni viszont elképesztően fontos. A vér ugyanis semmi mással nem pótolható, így a vérellátásra szorulók ellátása a véradókon múlik.

A Dél-Dunántúlon szép számmal mentek 2017-ben vért adni. Dr. Dezsőné dr. Siba Krisztina régióigazgató főorvos tájékoztatása szerint Baranya, Somogy, Tolna megyében összesen 44 128 fő jelentkezett véradásra tavaly, akiktől 36 245 egység vért vettek. A régióigazgató a tájékoztatás mellé köszönetét is csatolta az önkéntes életmentőknek.

Ki adhat? Mennyit adhat?

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt, évente a nők három, a férfiak öt alkalommal lehetnek donorok. A véradás során alkalmanként 450 milliliter és még három kémcsőnyi vért (utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz) vesznek le, mely ideális esetben 5-10 perc alatt végbemegy. Az előzetes orvosi vizsgálattal és az adminisztrációval hozzávetőlegesen fél óra alatt megoldható a teljes folyamat.

Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Véradás előtt nem árt egy kicsit enni, nem zsíros, nehéz ételt, emellett alkoholmentes folyadékot is célszerű fogyasztani. Véradás után lehetőség szerint pihenjünk még 5-10 percet, mielőtt folytatjuk a napot. Pótoljuk a folyadékveszteséget, fél liter folyadékot ajánlott még a helyszínen, a vérvétel után elfogyasztani.

AktuálisTolna megyevéradásdél-dunántúl