2024.04.24, Szerda
Új gépjárműfecskendővel gazdagodott Szekszárd

Új gépjárműfecskendővel gazdagodott Szekszárd

tolna.katasztrofavedelem.hu

2017.10.27. 18:58

Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén, melyek egyike a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományát gazdagítja.

Hirdetés

A HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő ünnepélyes átadására a mai napon került sor a Béla király téren. Az új gépjárműfecskendőt Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész és dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor megáldotta, Petkó Tamás katolikus plébános pedig megszentelte. Beszédükben mindhárman a tűzoltói hivatást és helytállást méltatták.

Az ünnepségen Schulcz Melitta, a Csapó Dániel Középiskola diákja verset mondott, Mészáros Roland, az Ady Endre Szakképző Iskola tanulója népdalokat adott elő.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató beszédében azt hangsúlyozta, hogy milyen kiemelt jelentőségű egy új szer a tűzoltóság, a város, a megye életében, hiszen a fecskendő a megyeszékhely és környéke lakosságának biztonságát szolgálja. Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy Dombóvár egy új magasból mentővel, Paks pedig egy ugyanilyen gépjárműfecskendővel lett gazdagabb a tavalyi év során.

 

 

Az új gépjárműfecskendő indítókulcsait Győri Lajos tű. alezredes, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka vette át az igazgatótól.

A katasztrófavédelem harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található meg. Az új fecskendőket a gyakorlati igényekhez igazodva tervezték: vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, a város- és településkultúrát, a leggyakrabban előforduló, megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. Mindezek alapján készült el 2014-ben a Renault, a Rába és a BM HEROS együttműködésében a hazai gépjárműfecskendő prototípusa. A sorozatgyártás 2016-os elindulása óta már hetvenöt fecskendő állt szolgálatba.

A fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 projekt keretében valósul meg, melynek célja, hogy a katasztrófavédelem erői képesek legyenek rövidebb idő alatt, nagyobb kapacitással, modernebb felszerelésekkel a káresetek helyszínére érkezni, beavatkozásuk hatékonyabbá váljon, ugyanakkor az alkalmazott eszközök, és eljárások kevesebb negatív hatással járjanak a környezetre nézve. A projekt révén európai uniós forrásból tizennégy és félmilliárd forint értékben száznyolc gépjárműfecskendő kerül a rendszerbe. A gépjárműfecskendők műszaki paramétereit a BM OKF a szakterületekkel egyeztetve, a korábban beszerzett hasonló jármű műszaki képességeire, valamint a beszerezések óta megjelent technikai újdonságokra alapozva állította össze. A jármű a beavatkozó állomány mind városi környezetben, mind lakott területen kívüli, akár nehéz terepviszonyok között lévő kárhelyszínre szállítását biztosítja, ezek mellett kiemelt oltástechnikai és műszaki mentéshez szükséges készségekkel is ellátták.

A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hatvannégy település közigazgatási területére vonul első beavatkozóként, működési területükön az elmúlt éveket tekintve átlagosan közel négyszáz tűzoltói beavatkozást igénylő eseményhez vonulnak.

AktuálisSzekszárdtűzoltóságTolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság