2024.04.25, Csütörtök
Egyre több a szabadtéri tűzeset Tolnában
Fotó: MTI illusztráció

Egyre több a szabadtéri tűzeset Tolnában

tolna.katasztrofavedelem.hu

2017.08.03. 15:52

A nagy szárazságban szinte nem telik el nap szabadtéri tűzeset nélkül.

Hirdetés

Továbbra is érvényes a június 20-án elrendelt országos tűzgyújtási tilalom, amely szerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi mulasztás okozza. A kánikulában naponta átlagosan negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat országszerte, de Tolna megyében is mindennaposak a szabadtéri tűzesetek. Augusztus elsején tízhektárnyi tarló égett le Decs határában, a lángokat a szekszárdi hivatásos tűzoltók fékezték meg, munkájukat két erőgép segítette a terület körbetárcsázásával.

Otthon nem tilos grillezni, bográcsozni, de nem szabad magára hagyni a tüzet, ha pedig feltámad a szél, el kell oltani, és mindig kell oltóanyagnak és megfelelő szerszámnak a közelben lennie. Úgy kell eloltani a tüzet, hogy ne gyulladhasson ki újra, ehhez 3-5 centiméter földet vagy homokot kell rászórni. Aki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, és oltani kell az emiatt keletkező tüzet, az 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot kaphat.

A nyári időszakban gyakoriak a mezőgazdasági tüzek is, legutóbb Gerjenben gyulladt ki egy bálázógép.Csak kifogástalan műszaki állapotú mezőgazdasági géppel szabad megkezdeni a munkát.

A kerti zöldhulladék égetése tilos, de ez alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat.

 

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

AktuálisTolna megyeKatasztrófavédelemtűzoltóságszabadtéri tűzeset