2024.04.23, Kedd

Nemzetközi tanfolyamon képviselte az országot a megye igazgatóhelyettese

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.03.10. 09:59

Egyhetes felkészítő tanfolyamot tartottak Franciaországban február 26-a és március 3-a között az INSARAG Titkárság és a Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája szervezésében. A nemzetközi mentőcsapatok városi kutatás-mentésének koordinációján Magyarországot dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, Tolna megye igazgatóhelyettese képviselte.

Hirdetés

A kurzus témája a nemzetközi mentőcsapatok városi kutatás-mentésének koordinációja volt a megújult ismeretek alapján. A tanfolyamon tizenhét nemzet szakemberei, valamint az ENSZ INSARAG nemzetközi szintű képviselői és mentorai vettek részt. Magyarországot dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, Tolna megye igazgatóhelyettese képviselte. A felkészítés kiemelt témája volt a humanitárius műveletek koordinálása, a nemzetközi közösségek biztonságos információtartalmú weboldalainak használata, a mentőcsapatok egymás közötti kommunikációjának megvalósítása és a nemzetek közötti egységes jelentési rend gyakorlása.

Az ENSZ INSARAG városi kutatás-mentés irányelveit 2015-ben megújították, amely során figyelembe vették az előző kiadás óta lebonyolított bevetések során szerzett tapasztalatokat, mindennek köszönhetően a nemzetközi mentőcsapatok koordinációja hatékonyabbá vált. A változtatások hatására az INSARAG minősített csapatok rövidebb idő alatt több bajba jutott embernek tudnak segítséget nyújtani.

A kiképzés metodikája is megújult, ezt az elméleti órák és a csoportosan végrehajtott gyakorlati feladatok is tükrözték. A cél az, hogy a résztvevőket instruktorrá képezzék, akik aztán az itt elsajátított ismereteket átadják a hazai csapatoknak. Az ENSZ kijelölt oktatói rendkívüli felkészültséggel és valós kárhelyszíni tapasztalatokkal rendelkező gyakorlati szakemberek, akik részt vettek a Nepálban, Haitin, az Új-zélandi Christchurch-ben, illetve a Japánban bekövetkezett katasztrófák felszámolásának koordinálásában.
Irányelveivel és metodikájával az INSARAG már több mint húsz éve segíti a nemzetközi közösségek mentőcsapatainak koordinációját, így az ENSZ égisze alatt valós segítséget tud nyújtani a bajba jutott országok kormányzatának.

AktuálisTolna megyeKatasztrófavédelemnemzetközi tanfolyamFranciaországigazgatóhelyettesmentőcsapatok