2024.04.24, Szerda

Bevetésre készen a pollencsapda

Tolna Megyei Kormányhivatal

2017.03.01. 10:46

Az elhúzódó januári fagyos időben nem volt várható a fák virágzásának megkezdődése, így Szekszárdon 2017-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2017. január 31-én helyezte üzembe a pollencsapdát.

Hirdetés

Szekszárdon az 5. héten üzembe helyezett csapdába a 8. hét elejéig mérhető mennyiségben nem kerültek pollenszemek. Az elhúzódó téli hideg időjárás következtében a kora tavaszi fák virágzása 2-3 héttel később kezdődött, mint a korábbi években.

A 8. héten a hét elején az időnként kora tavaszias időben, a lassú felmelegedés következtében fokozatosan erősödött a fák pollenszórása. Péntektől a csapadékosabb, szeles időben kissé visszaesett a virágzó fák pollenjének mennyisége a levegőben.

A 8. héten szerdán, csütörtökön és pénteken a mogyoró magas, a többi napon közepes koncentrációban volt a levegőben. Ezen a héten Február végén – március elején) várható a mogyoró virágzásának erősödése – ez főként az erősen allergén mogyoró virágporára érzékenyeknek okozhat tüneteket.

A tiszafa pollenje még alacsony, az éger pollenje pedig közepes koncentrációt ért el. Szekszárdon is alacsony számban, de megjelent a csapdában a szil pollenje is. 
A kültéri allergén gombák spóraszáma Szekszárdon is az alacsony tartományban alakult. 

Az európai mogyoró, vagy közönséges mogyoró, (Corylus avellana) a nyírfafélék (Betulaceae) családján belül a mogyoró (Corylus) nemzetségébe tartozó cserje. Erdőtársulásokban, erdőszélen, vágásokban, elsősorban üde termőhelyeken fordul elő. Kora tavasszal (január-április) virágoznak, virágaik egyivarúak, egylakiak. Porzós virágaik lecsüngő barkákat alkotnak. Termős virágaik pikkelyek között termőrügyekben fejlődnek, csak a fonalas, élénkpiros színű kicsüngő bibékről vehetők észre. Makktermése a mogyoró.
A mogyoró az erős allergének (***) közé tartozik. Pollenszemei 18 – 22 µ nagyságúak, 3 pórussal rendelkeznek. A mogyoró keresztreakciót ad a család többi tagjával, valamint a következő élelmiszerekkel: alma, körte, őszibarack, cseresznye, kiwi, mandula, dió, mogyoró, spenót, sárgarépa, burgonya és paradicsom.                       
(forrás: www.oki.wesper.hu)

A mogyoróra allergiások szénanáthás tüneteket, például orrfolyást tapasztalhatnak, de még igencsak enyhe mértékben. Amennyiben a déli országrészen a következő napokban is folytatódik az enyhe, helyenként a tavaszt idéző időjárás, úgy a tavaszi fák virágzása is folytatódni, erősödni fog.

Vezesse tüneteit a pollennaplóban, kövesse azok változását a pollenkoncentráció hatására! Regisztráljon ingyenesen a
www.pollendiary.com oldalon és naplózza tüneteit legalább három héten át!

POLLENNAPLÓ POLLENALLERGIÁSOKNAK

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem közötti együttműködés keretében elkészült a pollennapló magyar nyelvű változata. 

www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek.

A pollennapló kiadását jelentős szakmai érdeklődés előzte meg hazánkban, és a betegek részéről már régóta jelentkező igényt teljesített meg. A pollennapló jelentős lépést jelent az új generációs betegtájékoztatásban, mivel az információ személyre szabott. 
Az oldal hasznos mind a betegek, mind az orvosok, illetve családtagok számára. A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a pollenkoncentráció összefüggésről. Ennek segítségével a felhasználó követheti, hogy a tünetek hogyan függenek össze az elmúlt napokban a tartózkodási helyének közelében mért légköri pollenkoncentrációval. Az adatbázis egész Európára érvényes, az irányítószám megadásával a felhasználó mindig az aktuális tartózkodási helyét rendelheti a tüneteihez, a megjelenő grafikonok görbéi arra a régióra vonatkozó pollen átlagértékeket mutatják a korábbi napokra vonatkozóan. 

A tüneteket az érintett testrészekre vonatkozóan (szem, orr, stb.) ill. a tünetek súlyossága szerint, több fokozatban lehet megadni. Azt is számításba veszi a rendszer, hogy a felhasználó szed-e valamilyen gyógyszert a tünetei enyhítésére. A rendszert évtizedek óta hagyományos formában gyűjtött betegnapló adatok és statisztikai modellek alapozták meg. A pollennapló tartalma az OKI szakértőinek legjobb tudása szerint lett összeállítva, figyelembe véve az aerobiológia legújabb tudományos eredményeit és elméleteit. Mindezen tartalmak, az interaktív modulok és szolgáltatások célja nem az orvosi tanácsadás helyettesítése, és nem alkalmasak egyéni diagnózis felállítására vagy tanácsadásra, vagy bármiféle kezelés megalapozására. 

A pollennapló vezetéséhez díjmentesen lehet regisztrálni, a szolgáltatott pollen adatok ingyenesek. A készítők abban a reményben hozták létre ezt a szolgáltatást, hogy a pollenadatok személyre szabott formában még hasznosabb információt szolgáltassanak az egészségük védelme érdekében.

FIGYELEM!!
A Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést.

AktuálisTolna megyeSzekszárdNépegészségügypollencsapdaallergia