2024.06.12, Szerda

Hatalmas sikert ért el a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar

tolna.hu

2017.02.23. 10:34

Prágában a hétvégén tartották meg a WASBE nemzetközi fúvószenekari szervezet prágai nemzetközi minősítő versenyét, ahonnan a pécsi illetőségű Tari Gergely által vezetett Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar kategóriagyőztesként, kiemelt arany minősítéssel tért haza.

Nem csak a várost, de az országot is méltón képviselték

- Ez az együttes megérett arra, hogy kilépjen az ifjúsági fúvószenekar kategóriából - nyilatkozta a tolnai csapat karmestere, Tari Gergely tavaly októberben. A zenekar a hétvégén, a WASBE nemzetközi fúvószenekari szervezet prágai minősítő versenyén nemcsak, hogy kilépett, de valósággal kirobbant a skatulyából.

Ennek a zenekarnak lelke van

- Én nem tudom, mit szoktak enni ezek a gyerekek itt Tolnán reggelire, de ez egy fantasztikus csapat. Nagyon jó zenészek, maximális alázattal viseltetnek a zene iránt. Hihetetlen munkát végeztek, és ennek köszönhetően néhány hónap alatt kategóriákat ugrottak.

De nem csak a zenében tudunk együttműködni, hanem azon túl is. Prága ebből a szempontból is hatalmas élmény volt, nekem is. Ezek a gyerekek rendesek, jó fejek, figyelnek egymásra, a nagyobbak vigyáznak a kicsikre. Amikor Prágában este beültünk valahová lazítani egy kicsit, ott is mindenki együtt volt és nagyon jól éreztük magunkat. Úgy is mondhatnánk, hogy ennek a zenekarnak lelke van - fogalmazott Tari Gergely.

A karmester már hónapokkal ezelőtt egyértelműen megfogalmazta, hogy arany minősítést szeretnének szerezni Prágában. Arra azonban valószínűleg ő sem számított, hogy első külföldi bemutatkozásukból kategóriagyőzelem és kiemelt arany minősítés születik.

- A prágai verseny előtti hetekben három különböző helyszínen léptünk fel. Ez sokat jelentett abból a szempontból is, hogy más-más körülmények között, más-más akusztikájú helyeken is kipróbálhattuk magunkat. Az együttes ezeken a koncerteken is olyan energiával, olyan koncentrációval játszott, hogy tudni lehetett: igazából nem kell izgulnunk. Persze az egészséges drukk bennünk volt, de talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Prágában a lehető legjobban jött ki a lépés, gyakorlatilag tökéletesen sikerült előadnunk a három versenydarabot - mondta Tari Gergely.

- De így hallotta ezt a zsűri is. Két zenekart emeltek ki az értékelésnél: egy felső kategóriájú együttest és bennünket, mint olyan zenekarokat, amelyek a tempó, dinamika, intonáció terén is hibátlanul teljesítettek. Különösen tetszett nekik az egyik szabadon választott számunk, Hidas Frigyes Vidám zene című műve, ami nehezebb szintű darab, mint amit a mi versenyosztályunk megkövetelt. A három zsűritag közül kettő azt mondta, hogy a legközelebbi minősítőn már magasabb kategóriába kellene neveznünk. Hatalmas szakmai elismerés ez. És külön megtiszteltetés, hogy ennek a prágai versenynek a sok éves történetében mi voltunk az első magyar zenekar. És nem egy budapesti, vagy egy nagyvárosi együttes, hanem Tolna, egy kisváros csapata képviselhette Magyarországot, méghozzá nem is akárhogy. Ez nekünk plusz boldogság - mondta a karmester.

Kezdő karmesterként alkotott nagyot

Tari Gergely kezdő karmesterként lett a tolnai csapat vezetője, így különösen figyelemre méltó az a remek eredmény, amelyet bő másfél év alatt a zenekar élén elért. A prágai zsűri - köztük a magyar tag, Csikota József, a Szegedi TE Zeneművészeti Karának adjunktusa -, szintén igen elismerően értékelte karmesteri teljesítményét.

Az IFZ október óta készült a prágai minősítőre. A zeneiskolai órarend szerint heti négy zenekari óra van, de sokszor hétvégén is próbáltak. Tari Gergely szerint mostanára érthetően nagyon el is fáradt a társaság, így egy kis pihenő következik. Elképzelhető, hogy emiatt az áprilisban tervezett balatonföldvári minősítő versenyt le is mondják. De a terveik szerint a nyár vége felé már új műsorral jelentkeznek, amelyben a közönség számára a mostaninál valamivel könnyedebb darabok is lesznek. Az viszont egyértelmű, hogy a minőséget tekintve a továbbiakban a prágai produkció lesz a mérce, az etalon. Ennél alább már nem adhatják.

AktuálisTolnapécsTolnai Ifjúsági FúvószenekarTari GergelyPráganemzetközi minősítő verseny