2024.04.26, Péntek
Helyismereti gyakorlatot tartottak a szivacsgyárban

Helyismereti gyakorlatot tartottak a szivacsgyárban

tolna.katasztrofavedelem.hu

2016.12.03. 21:54

December elsején a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya helyismereti gyakorlaton vett részt a Vitafoam Magyarország Kft. szivacsüzemében Pakson.

Hirdetés

A beavatkozó állomány a gyakorlat keretén belül megismerhette a gyártási technológiát, az áramtalanítási-, közműelzárási lehetőségeket, a beépített oltórendszer működését, a tűzoltó vízforrásokat és egyéb, a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó tényezőket.

A szivacsgyártás egyik nélkülözhetetlen anyaga a toluilén-diizocianát, ami egy rendkívül veszélyes anyag. Égése során olyan gázok és gőzök keletkeznek, amelyek erősen irritálják a szemet és a nyálkahártyát, belélegezve pedig rendkívül mérgezőek, tüdőödémát, nagyobb mennyiségben halált okozhatnak. Az anyagot a paksi tűzoltók már ismerik, de a mai napon a Vitafoam Kft. továbbképzési felajánlása alkalmával a tűzoltók részletesebb információt kaptak a veszélyes anyagról, annak fizikai és kémiai tulajdonságairól, egészségre káros hatásairól, illetve a követendő munkavédelmi előírásokról. A képzést a BorsodChem Zrt. munkatársa, Kardos Zsolt auditor tartotta, aki számos veszélyforrásra és fontos biztonsági intézkedésre hívta fel a figyelmet. Az auditor bemutatta a vegyi anyagokkal foglalkozó BorsodChem Zrt. által használt egyéni védőeszközöket is.

A hivatásos tűzoltó erők mellett a szivacsüzemben esetlegesen bekövetkező, katasztrófavédelmi beavatkozást igénylő eseményekben a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML), valamint a kárhelyszíni irányításban a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is érintett, ezért a képzésen ők is részt vettek.

AktuálisKatasztrófavédelemPaksgyakorlatszivacsgyár