2024.04.25, Csütörtök

Emléktáblát emeltek a hősi halált halt katonák tiszteletére

infotamasi.hu

2016.12.20. 16:42

A Tamásiban elesett katonák új emléktábláját december 15-én avatták fel a Kossuth téren.

Hirdetés

Az idei évben ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, ezt az évet Magyarország Kormánya emlékévvé is nyilvánította.

Tamási Város Önkormányzata is programsorozattal emlékezett meg az idei évben az országos eseményekről és a forradalom helyi vonatkozásairól. Egy ’56-os elítélt személyes beszámolója, eredeti relikviákból és fotókból álló kiállítás, könyvbemutató, koszorúzás, ünnepi megemlékezés, fiatalok emlékműsora, komolyzenei hangverseny, népzenei műsor járult hozzá a helyben élő polgárok méltó emlékezéséhez.

Ahogy fontos részévé vált az emlékezésnek a december 15-ei alkalom is, melynek során új emléktáblát avattak az 1956-ban, Tamásiban elesett magyar katonák emlékére. A katonaáldozatok emlékének megőrzésére, a méltó megemlékezés lehetőségének biztosítására a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum a 60. évforduló alkalmából, az elhunyt magyar katonák adataival kapcsolatos kutatómunkát végzett, melynek alapján megállapította, hogy Kovács Márton honvéd, Sivák József szakaszvezető, Haris László, Kovács Ottó Gábor és Mozga Gyula honvédek Tamásiban szolgáltak és haltak hősi halált 1956-ban.

Az emléktábla leleplezése előtt a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Honvédség képviseletében Nagy Attila alezredes, a Magyar Honvédség 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred Dunántúli Híradó és Informatikai Főközpont parancsnoka, majd Porga Ferenc, Tamási Város polgármestere mondtak ünnepi beszédet.

AktuálisemléktáblaTamási1956-os forradalom