2024.06.22, Szombat

Zenthe Ferencre emlékeztek Salgóbányán

2016.04.24. 14:42

Zenthe Ferenc Emléknapot rendeztek április 23-án Salgóbányán, a Kossuth- és Jászai-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész szülőhelyén.

Zenthe Ferenc Emléknapot rendeztek április 23-án Salgóbányán, a Kossuth- és Jászai-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész szülőhelyén.

Zenthe Ferenc, Salgótarján és Nógrád megye díszpolgára 1920-ban született Salgóbányán, és 2006. július 30-án hunyt el Budapesten. A színművész születésnapja, április 24. egyben Salgótarjánban a róla elnevezett színház születésnapja. A társulat Zenthe Ferenc-díjjal is ápolja a salgótarjáni születésű színművész emlékét. A Dornyay Béla Múzeum gondozásában „Köszönöm a Jóistennek, hogy ide születtem” címmel könyv is jelent meg a színművész salgótarjáni-salgóbányai kötődéséről. Zenthe Ferenc természetszeretete, történelem iránti érdeklődése a Medves-fennsík körüli erdőkben és a Salgói várnál töltött gyermekkorban gyökerezett. A városnak sokat jelent, hogy bár csak kora gyermekkorát töltötte Salgóbányán, de Zenthe Ferenc mindig szívesen jött vissza a szülőföldre.

20160423_zenthe

Az április 23-i megemlékezés délelőttjén koszorúzási ünnepséget tartottak Zenthe Ferenc szobránál a salgóbányai Erdészház udvarán, majd a Geocsodák házában, a Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontjában folytatódott a program. Itt Fekete Zsolt Salgótarján polgármestere mondott köszöntőt, méltatva a színművész életútját, hivatástudatát, amivel példát mutatott a ma élő nemzedéknek is. Az egész napos rendezvényen több kulturális programra került sor, és megrendezték a hagyományos Zenthe-emlékfutást is.

forrás: salgotarjan.hu

Galéria

Helyi hírekZenthe FerencSalgóbánya