2024.05.29, Szerda

Túlárazták a szekszárdi óvoda felújítását?

2016.01.29. 11:22

Botrány alakult ki Szekszárd körül. Az LMP antikorrupciós szakszóvivőjének közlése szerint két hónapja feljelentést tett a szekszárdi Wosinsky utcai óvoda felújításhoz kapcsolódó "korrupciós ügyben". Hadházy Ákos a Miniszterelnökség vizsgálatát sürgeti.

Az ellenzéki politikus csütörtökön beszélt arról, hogy bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el Magyarországon az uniós forrásokat. Hadházy Ákos egy 2012-es szekszárdi frakcióülésen elhangzottakra hivatkozva kitért egy helyi óvodabővítési beruházásra is, amelyről azt mondta: a költség mintegy 66 millió forint lett volna, ám végül 130 millióért építtette meg az önkormányzat.
A Miniszterelnökség erre reagálva azt közölte, hogy ha az LMP politikusa valóban tudott korrupciógyanús ügyekről, mégsem tett feljelentést, az bűncselekménynek minősül, az LMP pedig ez esetben bűnpártolást követ el.
Hadházy Ákos az MTI-hez is eljuttatott válaszában azt írta: tett feljelentést, amelyhez egy - a sajtónak is bemutatott - hangfelvételt is csatolt. Az azóta eltelt időszakban az egyértelmű bizonyítékok ellenére nem történt semmi: a rendőrség szerint nem merült fel hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés gyanúja, így továbbította az ügyet NAV-nak - fejtette ki a szakszóvivő, hozzátéve, hogy azt az adóhatóság visszaküldte, mondván ez nem költségvetési csalás, hanem mégis hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés.

A most bemutatott hangfelvételen a szekszárdi önkormányzat képviselői, köztük a város jelenlegi polgármestere, Ács Rezső az egyik óvodaberuházással összefüggésben beszél arról, hogy túl kell árazni a beruházást, mert akkor lesz olyan cég, amely megelőlegezi majd a támogatást. 

„A Fidesz-frakciónak Szekszárdon tudomása volt, hogy ez 66 millió forintban kerül, de felértékelték 120 millió forintra, és a minisztérium már úgy írta ki a pályázatot, hogy erre 120 millió forintot lehet erre elkölteni a frakcióban azzal magyarázták ezt, hogy a vállalkozó visszaadja majd a szükséges önrészét a pályázatnak. 15 százalékos önrész volt kiírva ebben a pályázatban. Egyébként a végén 100 százalékos lett a megvalósítási összeg, ami maradt a végén, ill. nem maradt, mert a végén 130 millió lett” – mondta el Hadházy Ákos a Hír TV-nek.

A szekszárdi polgármester nem tagadja, hogy ő szerepel a hangfelvételen, Ács Rezső az Indexnek ugyanakkor azt sérelmezte, hogy a hanganyagot több helyen megvágták, és emiatt az „a tények ferdítésére alkalmas”.


Az LMP-s politikus egyértelműnek nevezte, hogy el akarják tussolni a botrányt, s értékelése szerint a Miniszterelnökség akkor jár el helyesen, ha azonnal vizsgálatot indít a konkrét ügyben és "a hangfelvételen bemutatott módszer szerint lefolytatott több száz másik pályázat esetében".

mti, hirtv.hu, index.hu

Galéria

Helyi hírekSzekszárdhadházylmpkorrupcióács rezső