2024.06.21, Péntek

Továbbra is védik a Tolnai-holtágat

2016.04.12. 12:38

Intézkedési tervet fogadott el a Tolna város önkormányzatának képviselő-testülete a Tolnai-holtággal kapcsolatban. 

Intézkedési tervet fogadott el a Tolna város önkormányzatának képviselő-testülete a Tolnai-holtággal kapcsolatban. A 16 pontból álló csomag legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy a képviselő-testület természetközeli állapotban kívánja megőrizni a holtágat és új megoldásokat keresnek a vízpótlásra.

A holtág medre az 1850-es években természetes módon fűződött le a Duna főágáról. Azóta vízi paradicsomként számos élőlénynek nyújt élőhelyet, valamint pihenési és kikapcsolódási lehetőséget az erre járó turistáknak. Örvendetes, hogy a képviselőtestület e gyönyörű természeti környezet megóvása mellett tette le a voksát. Az intézkedési terv kidolgozásában vízügyi- és környezetvédelmi szakemberek, érintett vízhasználók is részt vettek. 

Az intézkedések egyik legfontosabb pontja, hogy a város vezetése a holtágat természet közeli állapotban kívánja megőrizni, összhangban a Natura 2000-es területekkel kapcsolatos szabályozással. Továbbra sem adnak ki építési engedélyt a holtág-parti magánterületeken.

Szabályoznák a víziállásokat (stégek), a partfalakon történő beavatkozásokat. A nyár folyamán felmérik a holtágon található stégeket, majd ezután dönt a testület egy esetleges mederhasználati díj bevezetéséről. Szabályozni fogják továbbá a csónakok tárolását és az öntözési célú vízkivételt.

A holtág jó ökológiai állapotának fenntartásához meg kell oldani az eliszaposodás csökkentését és a vízpótlást. Ezekre új megoldásokat keresnek.

A holtággal kapcsolatos szabályokat az önkormányzat rendszeresen ellenőrizni fogja, és következetesen be kívánja tartatni.

forrás: Tolna Város Önkormányzata

Galéria

Helyi hírekTolnaduna holtágintézkedési tervnatura 2000