2024.06.21, Péntek

Süsü, a sárkány Salgótarjánban

2016.04.10. 14:02

Süsü, Böbe baba és a többiek címmel nyílt meg Lévai Sándor bábtervező kiállítása 2016. április 8-án a Dornyay Béla Múzeumban.

Süsü, Böbe baba és a többiek címmel nyílt meg Lévai Sándor bábtervező kiállítása 2016. április 8-án a Dornyay Béla Múzeumban.

Lévai Sándor Balassagyarmaton született és ott érettségizett. Shah Gabriella, a múzeum igazgatója éveken át kutatta Lévai Sándor munkásságát, melynek egyik állomása ez a kiállítás. Az igazgató tollából tavaly jelent meg a Sanyi manó könyv, mely számtalan bábot, báb- és díszlettervet tartalmaz. A mostani tárlatra a Magyar Televízió kölcsönadta a nemzeti örökségvédelem alatt álló tárgyakat, így olyan bábokat láthat a közönség, mint Süsü, sárkány, a Futrinka utca lakói, Rémusz bácsi meséinek a bábjai, díszletei. Az érdeklődők megismerkedhetnek Lévai Sándor izgalmas életútjával, bepillantást kaphatnak a bábkészítést előkészítő tervezésbe.

A kiállítás megnyitóján Huszár Máté, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere és Lévai Balázs, a művész fia köszöntötte a jelenlévőket. A szakmai megnyitót Takács Vera, Balázs Béla-díjas rendező tartotta, akinek az ötlete alapján született meg 1976-ban a Süsü, a sárkány című bábfilm. A megnyitón jelen volt Abonyi Antal salgótarjáni (baglyasaljai) születésű operatőr is, aki többek között a Futrinka utca és a Süsü, a sárkány film készítésében munkatársként vett részt.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások és előadások kapcsolódnak. A tárlat 2016. május 31-ig a hét minden napján megtekinthető.

forrás: salgotarjan.hu

Galéria

AktuálisSüsüLévai SándorDornyay Béla Múzeum