2024.06.23, Vasárnap

Sorra nyílnak a hazai sípályák

2016.01.02. 09:10

A hideg időnek köszönhetően megindulhatott a hóágyúzás a hazai sípályákon. Már megnyitott az eplényi, a visegrádi és a mátraszentistváni sípálya, a Zempléni Kalandpark sípályája, de a Kékestetőn is megindult a hóágyúzás, ők várhatóan január 5-én nyitnak.

Az országban napok óta több helyen is havazik, de a közlekedésben ez egyelőre nem okozott fennakadást. Ez ugyan egyelőre még kevés lenne a síeléshez, de a szintén napok óta tartó mínuszok elősegítették a hóágyúk beindítását. Az előrejelzések szerint a következő napokban is többfelé várható hószállingózás, havazás. A leghidegebb órákban akár mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Ebele Bálint, az Eplényi Síaréna marketing vezetője elmondta, már síelhető a teljes 1-es pálya és a tanulópálya, üzemel a négyüléses sílift, az 1-es csákányos felvonó, illetve a T1-es oktatólift. Kinyitott a síiskola, a felszerelés-kölcsönző, az étterem, a büfé és az Ámos-hegy tetején lévő vendéglátóhely is.

Hozzátette, a hideg időjárásnak és a hóágyúzásnak köszönhetően a pályát 30-60 centiméter vastag hóréteg borítja. Az igazi téli hangulathoz hozzájárul, hogy esett némi természetes hó is a Bakonyban. Várhatóan szombaton már megnyitják az 1/b pályát, vasárnap pedig a 7-es pálya felvonó felőli oldalán is lehet majd síelni.

A visegrádi Nagy Villám Sípálya üzemeltetőjének tájékoztatása szerint most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de - mint hozzátette - az előrejelzések alapján természetes hóra is számítanak: jövő héten kedden, szerdán pár centiméter hó is hullhat. Működik a kölcsönző, a büfé melegedővel, és oktatás is van.

Kékestetőre is megérkezett a várva várt hideg és így Szilveszterre elindíthatták a hóágyúkat.
A webkamerájukon mindenki élőben nézheti, ahogy fehérré válik a sípálya és napról napra vastagszik a hóréteg. Jelenleg úgy látszik, hogy tartós lesz a lehűlés és így nem lesz akadálya annak, hogy folyamatosan lehessen hóágyúzni. A legfrissebb információk szerint január 5-én, kedden nyit a pálya.

A mai napon kinyit a Mátraszentisváni Sípark felső része is, az összes szolgáltatással. A Hócsúszda Park egyelőre műanyag felülettel üzemel. Működik a 7-es tanulópálya bébi-lifttel és mozgójárdával, az 5-ös és 6-os pálya a korongos és csákányos lifttel.

A Zempléni Kalandpark tájékoztatása szerint a mai napon az 1-es sípálya újból megnyitja kapuit a síelés szerelmesei előtt. 

 Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, 6-7 helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a "Síelj itthon!" elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni.

Információk a hazai sípályákról: http://sieljitthon.hu/

Galéria

Aktuálissíeléshazai sípályákvisegradkékestetőzempléneplény