2024.02.29, Csütörtök

Remek programok a IX. Országos Sillerfesztiválon

2016.06.01. 11:24

Szabó Balázs Band és Péterfy Bori & Love Band-koncert is lesz az Országos Sillerfesztiválon, amelyet kilencedik alkalommal rendeznek meg Pakson június 3-4-én.

Hirdetés

Szabó Balázs Band és Péterfy Bori & Love Band-koncert is lesz az Országos Sillerfesztiválon, amelyet kilencedik alkalommal rendeznek meg Pakson június 3-4-én. A borversenyre már most száznál több mintát neveztek mintegy negyven településről, de a jelentkezéseket a rendezvény kezdetéig fogadják.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a siller?

Ilyen szőlő ugyebár nem létezik, a bor színtartományát jelöli  a kifejezés. A sillerbor a vörösbornál kevesebb, de a rozénál hosszabb időt ázik a héján, így színe mélyebb, teltebb a rozéénál, sötét rózsaszínnek mondható. A rozéborok és a sillerek közötti legfőbb különbség az, hogy utóbbiak valamennyi ideig együtt erjedne a törköllyel, így kapják meg jellegzetes, vörösborra hasonlító, ám lényegesen lágyabb ízüket. Eredetileg vegyesen szüretelték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket. A mai bortörvény ezt a megoldást tiltja: siller bor már csak kékszőlőből készíthető, ezért ízében a fehérbor zamata már nem található meg, és a mai sillerek a régieknél sötétebbek. A siller bor magyar és német sajátosság. Magyarországon ennélfogva leginkább a sváb területeken népszerű. Hazánkban a legfontosabb szőlőfajta, amelyből siller bort készítenek: a kadarka.

Az idei Sillerfesztiválra már 130 sillerbort neveztek

A péntek délelőtti bírálatra 70 borbíró kapott meghívást, akik két első helyezést hirdetnek: a legjobb sillerbor és a legjobb paksi siller kap majd elismerést. 
Polgár Zoltán, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének alelnöke azt mondta, tavaly 234 siller bor került a zsűri elé, most is hasonló mezőnyre számítanak. Érkeznek borbírók Szlovákiából, Erdélyből, Szerbiából és Németországból is. Mostanáig Villánytól Egerig hozzávetőleg 130 mintát neveztek.
Szombat délután a nagyközönségnek is lehetősége lesz megkóstolni a 100 legjobb sillert. Délelőttre tartják a nemzeti és tájjellegű ételek főzőversenyét. 

A sillerfesztiválra sztárfellépőket hívtunk, és több újdonsággal is készülünk - közölte Tell Edit, a Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója. Utóbbira példaként a szombat délelőtti Prés(szín)házat említette. A Sárgödör téren több présházában alkalmi színházat rendeznek be, ezekbe várják szombaton délelőtt elsősorban a gyerekeket, akik láthatják egyebek mellett a Lúdas Matyit és Az aranyszűrő bárányt. A székely menyecske meg az ördög című népmesét bábokkal, A falánk kiskakast marionett bábokkal adják elő. 

Szabó Balázs Bandája pénteken este lép színpadra, másnap ugyanebben az időpontban Péterfy Bori & Love Band-koncert lesz. A kulturális programok tekintetében a fesztivál első napjára a hagyományápolás lesz jellemző, fellép Berta Alexandra és Barátai, a Dunaföldvári Ördögszekér Táncegyüttes, végül Szabó Balázs Bandája után Folkkocsma zárja a napot a Násfa együttessel.
Szombat este Péterfy Bori & Love Band előtt a Pro Artis Wind Band és a PISTIEST együttes szórakoztatja a közönséget. 

Mindkét nap lesz kézműves és termelői áruk vására, szombaton Palacsintázó és Szörpintő sátor. Utóbbihoz jótékonysági kezdeményezés társul: a becsületkassza bevételéből hátrányos helyzetű gyerekeket szeretnének színházi élményhez juttatni a 2016/17-es évadban. 

forrás: mti, wikipedia, boraszportal.hu

fotó: paksihirnok.hu

Galéria

AktuálisPaksborversenysillerfesztivál