2024.06.13, Csütörtök

Ötvenéves a Bartina néptáncegyüttes

2016.02.15. 11:02

Idén ötvenéves a szekszárdi Bartina néptáncegyüttes, amelynek gyermekcsoportja kategóriájában első helyezést ért el a tavalyi Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen.

A jubileumot Szekszárdon április 16-án táncoktató programmal, játszóházzal, fotókiállítással, táncházzal, április 23-án gálaelőadásokkal ünneplik meg, amelyeken fellépnek a táncegyüttes régi tagjai is.
A Bartina az 1970-es években is részt vett a Röpülj páva népzenei vetélkedőn, de a Fölszállott a páva verseny volt az eddigi legnagyobb sikerünk - mondta Matókné Kapási Júlia művészeti vezető az MTI-nek.    

A szekszárdi gyermektáncosok sárközi, bogyiszlói és bukovinai táncokból összeállított koreográfiákkal nyerték meg az MTVA és a Hagyományok Háza közös televíziós versenyét a táncegyüttesek között. A december 18-i döntőben bogyiszlói táncot adtak elő.
A Bartina úttörő volt a kisebb korosztályok oktatásában: 1979-ben Szekszárdon kezdték el a játszó néptánciskolát, amelynek módszereit más együttesek is átvették. A legkisebb táncosok most 5-7 évesek, akik népi játékokon, mondókákon keresztül ismerkednek meg az egyenletes lüktetéssel, az ugrós alapmozgásokkal. 
Jelenleg 270-en táncolnak az egyesület hat korcsoportjában tíz táncoktató irányításával. "Számunkra fontos, hogy az ügyhöz hű és alázatos emberek dolgozzanak itt. Arra törekedtünk, hogy erős legyen a nálunk táncolók identitása, szeressék a közösséget, és szeressenek táncolni" - mondta a művészeti vezető.

Galéria

Helyi híreknéptáncSzekszárdbartina50 éves