2024.04.19, Péntek
Megjelenhet a kereskedelmi forgalomban az adómentes házi pálinka
Kép: Illusztráció, pixabay.com

Megjelenhet a kereskedelmi forgalomban az adómentes házi pálinka

infostart.hu

2021.11.19. 16:36

Ennek veszélyeire és gyakorlati megvalósulására utalt a piacot védelmezendő a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Hirdetés

Áremelésre készülődnének a kereskedelmi pálinkafőzdék, de kérdés, mit bír el a piac, és több oldalról jelentkezik a nyomás - írja az infostart.hu.

Világgazdaság cikke szerint például "erős a gyanú", hogy a magánfőzdékből bolti polcokra kerülnek párlatok, ez pedig nehezítené a koronavírus-járvány miatt válságba került, most már onnan kilábalni készülő ágazat helyzetét.

Nyomás pedig még:

  • az utóbbi években rendre elfagy a barack, ami a gyümölcsöt igencsak megdrágítja
  • magas az infláció
  • az "egyéb költségek" is elszálltak.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke szerint a terméket sújtó jelentős adót is be kell építeniük az áraikba, de a fogyasztói ár további növelését a vásárlók többsége nem tudja tolerálni.

A tanács nem tekint ellenségként a magánfőzőkre, ám védelmezve a piacot hangsúlyozza, hogy az adót a bevételekből fedezik, míg a házi főzés adómentes.

"Ezt rávetítve a magánfőzésre azt jelenti, ha nem tartják be a jogszabályokat a magánfőzők, és a jogszabályban meghatározott mennyiségnél többet állítanak elő, illetve azt kiviszik a piacra, akkor az a kereskedelmi főzdék forrásait fogja apasztani" - húzza alá Mihályi László.

A lapnak nyilatkozva rámutatott, tudomása szerint vannak olyan vendéglátóipari egységek, ahol beszereznek hivatalosan kereskedelmi főzdétől származó pálinkából "két üveggel", majd, amikor azokból elfogy a termék, utántöltik magánfőzésből származó párlattal, holott ez tilos és veszélyes is lehet.

A bérfőzés adómentességétől a PNT azt reméli, hogy akik korábban a magánfőzőknél illegálisan főzettek, most visszatérnek a nagy szaktudású, ellenőrzött bérfőzdékbe.

A pálinka szabadforgalma a 2019-es neta-bevezetés és a Covid-járvány előtt évi 1 millió hektoliterfok. körül alakult. Tavaly ez már a 600 ezer hektoliterfokot sem érte el.

Országos hírekadóhungarikumpálinka