2024.03.28, Csütörtök
Egy álom vált valóra: már látogatható a megújult Holt-Tisza Tiszakécskén
Fotók: magyarepitok.hu

Egy álom vált valóra: már látogatható a megújult Holt-Tisza Tiszakécskén

magyarepitok.hu

2021.09.30. 18:06

Az eső sem volt akadály. Ünnepélyes szalagátvágással adták át a tiszakécskei Holt-Tisza rehabilitációját magában foglaló projektet.

Hirdetés

Különleges természeti kinccsel gazdagodott Bács-Kiskun Megye: mától hivatalosan is a látogatóké a tiszakécskei Holt-Tisza, amelynek rehabilitációja nemrég fejeződött be. Különlegessége az újonnan kialakított Nádirigó-sétány, amely mostantól a kicsiket és nagyokat is várja.

A város térségében a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát. A korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat, és számos védett fajnak, illetve egy összetett ökoszisztémának adhatnak otthont.

A csütörtöki ünnepélyes átadón Tóth János, Tiszakécske polgármestere; Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja; Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, továbbá a generálkivitelező Duna Aszfalt Zrt. részéről Varga Csaba területi igazgató ismertették a projektet.

A sajtótájékoztató képei: Erdei Mihály/magyarepitok.hu


Tóth János beszédében visszautalt egy 2016-os svédországi utazására, ahol egy cölöpökön nyugvó tanösvényt látott; akkor merült fel benne az ötlet, hogy ezt Tiszakécskén is megvalósítsák.

„Hogy ez az álom valóra vált, sok mindenkinek kell köszönetet mondanom”

– fogalmazott a polgármester, aki ezt követően a projekt valamennyi résztvevőjét külön méltatta.

Tóth János

 

Már most megjelentek korábban nem látott fajok 

Kovács Ernő kormánymegbízott kiemelte, hogy a rossz idő ellenére is sokan ellátogattak az átadóra, ami szintén jelzi a projekt jelentőségét. Emlékeztetett, az eliszaposodott holtágak területét már az előző rendszerben szerették volna rendbe tenni, majd a 2000-es években is számos erőfeszítés történt ennek érdekében.

Kovács Ernő

Hangsúlyozta, hogy

a korábbi aggodalmak ellenére a projekt sikeres lett, amit jelez, hogy már most olyan értékes fajok jelentek meg a területen, amelyeketet korábban nem láttak. Kiemelte a Kiskunsági Nemzeti Park segítségét, amely felvállalta a projekt véghezvitelét, a tiszakécskei önkormányzattal és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (KÖTIVIZIG) együttműködve.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás az egész megye számára fontos beruházásként jelölte meg a Holt-Tisza újjáélesztését.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás

„Biztos vagyok abban, hogy a kecskeméti óvodák, iskolák gyermekei is gyakran jönnek majd el rendhagyó környezetórára a Holt-Tiszához, hogy megtapasztalják a természet kincseit”

– mutatott rá Kecskemét alpolgármestere.

 

Helyreáll a kapcsolat az ember és a természet között

Varga Csaba tiszakécskeiként különleges projektként jelölte meg a beruházást, miután az szorosabb kapcsolatot teremt a természet és az ember között. Hangsúlyozta, egy olyan kincset adtak vissza a városnak, amelyet korábban szépen lassan elfelejtettek.

Varga Csaba

„Jó volt ide kijárni, ahogy haladt előre a projekt, úgy kerültünk egyre közelebb újra ehhez az ékszerdobozhoz”

– fogalmazott a területi igazgató.

A fejlesztés során a város mellett fekvő négy holtág közül az 1-es, a 3-as és a 4-es holtágak kotrási feladatait, illetve a partok rendezését végezték el. Az 1-es számú holtág környezetében ugyanakkor kialakították a Nádirigó Tanösvényt, egy madárles és egy csónakázóösvény létesítésével együtt. Szintén jelentős lépés volt a holtágak vízutánpótlását biztosító vízkivételi műtárgy megépítése a Tiszán, amely megszüntette a korábbi vízhiányból fakadó gondokat. Ugyanezt biztosította a vízutánpótlást szolgáltató csatornaszakasz jó karba helyezése a vízkivételi mű és az 1-es holtág között.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A projekt bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint volt, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból finanszíroztak.

Galéria

Duna Aszfalt Zrt.Országos hírekTiszavízgazdálkodáskörnyezetvédelmi beruházásTiszakécskeKözép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság