2024.03.29, Péntek
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai
illusztráció - pixabay

Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

ITM

2021.04.19. 10:20

A program célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával újra megnyílnak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjpályázatai.

A program 4 milliárdos keretösszegére 2021. május 20-ig, elektronikus úton pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, fiatal oktatók és kutatók.

Idén is külön kiírás szólítja meg a tehetséges doktorvárományosokat és posztdoktorokat, ezzel téve teljessé a kutatói életpálya támogatását.

„A hatodik alkalommal megnyitott program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését. Idén hat konstrukció keretében több mint 2200-an juthatnak majd támogatáshoz.” – hangsúlyozta Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese kiemelte: „Az ÚNKP segít abban, hogy a legkiválóbb oktatók és kutatók a pályán maradjanak, a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő fiatal kutatókat és alkotókat, felsőoktatási intézményüket is motiváljuk. A konstrukciók iránti érdeklődést mutatja, hogy 2020-ban a járványhelyzet ellenére is emelkedett a beérkezett pályázatok száma.”

 

A programban 24 felsőoktatási intézmény vesz részt

Az ÚNKP legnagyobb keretösszegű kiírásai az 1,4 milliárd forintos Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj és az 1 milliárd forintos Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj. A részletes pályázati feltételek és dokumentáció az ÚNKP honlapján érhető el.

Pályázatot a programban részt vevő 24 felsőoktatási intézmény bármelyikében eredményes kutatói-alkotói tevékenységet folytató egyetemi hallgatók, doktorjelöltek, doktorvárományosok, posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók nyújthatnak be minden esetben az érintett egyetemhez, kizárólag elektronikus úton.

Az elnyerhető ösztöndíjak futamideje kategóriánként változik, legalább 5, legfeljebb 12 hónap.

A nyertes pályázók havi nettó 100-200 ezer forint támogatásban részesülnek, az őket fogadó egyetemek a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának megfelelő összegű kutatási-működési támogatáshoz jutnak.

A 2016-ban indított programban eddig összesen több mint 8500 ösztöndíjat ítéltek oda.

 

Országos hírekpályázatösztöndíjtámogatásoktatás