2024.03.28, Csütörtök
Koronavírus: hatékonyan támogatják a védekezést a hazai kutatás-fejlesztési projektek
Illusztráció: pixabay.com

Koronavírus: hatékonyan támogatják a védekezést a hazai kutatás-fejlesztési projektek

ITM

2020.08.28. 10:09

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírus elleni védekezés részeként 25 kutatás-fejlesztési projekt támogatását biztosítja, amelyek a magyar kutatói élvonal szaktudására építve mérséklik a járvány egészségügyi és gazdasági kockázatait. A fejlesztők képviselői Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezetésével online ülésen tekintették át az elért eredményeket 2020. augusztus 27-én. A beszámolók alapján a kapcsolódó feladatokra első körben tavasszal elkülönített 3 milliárd forintból támogatott projektek megvalósítása a tervek szerint halad.  

Hirdetés

A védekezés első szakaszában Magyarország gyorsan és hatékonyan reagált a kialakuló járványhelyzetre. A magyar tudós társadalom körében rendelkezésre álló ismeretanyag és tudásbázis, a létrejött kutatói, egyetemi és vállalati együttműködések a kormányzati támogatásnak köszönhetően március óta segítik Magyarországot a koronavírussal való eredményes megküzdésben.

Az ITM által koordinált projektek között megtalálhatók a vírus terjedését vizsgáló, az Operatív Törzs döntéseit megalapozó mérések, a védekezést segítő eszközfejlesztések, a betegek felépülését támogató kutatások, fejlesztések is. Több projektnél a terápiás módszerek széleskörű felhasználását megelőző klinikai vizsgálatok zajlanak. A gyógyultak vérplazmájának felhasználása mára a sikeres kezelések részévé vált. A szakemberek munkájának eredményeként hamarosan megindulhat a hazai fejlesztésű és szervizelésű, klinikailag tesztelt lélegeztető-eszközök magyarországi sorozatgyártása is.

A döntéshozatalt támogató projektcsapatok elemzéseikkel, előrejelzéseikkel segítik, hogy a magyar emberek a járványügyi készültségben biztosítható legnagyobb szabadság mellett, de biztonságos keretek között élhessék mindennapjaikat. Az innovációs tárca a közeljövőben teszi közzé a vállalati Fehér Könyvet, amely tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat a hazai cégek számára az őszi-téli időszakra.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: „A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a közelmúltban meghirdetett felhívás 7 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a népegészségügyi szempontból jelentős kockázatú megbetegedések korai diagnózisát és terápiáját segítő kutatás-fejlesztési projekteket”. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy egészséggazdasági beruházásokra további két pályázatban összesen 85 milliárd forintot biztosít a kormány.

Országos hírekkutatáskoronavírus