2024.07.25, Csütörtök
Ez a magyar ötlet drasztikusan lecsökkenti a hulladékhegyeket a Tiszán
ng.hu

Ez a magyar ötlet drasztikusan lecsökkenti a hulladékhegyeket a Tiszán

mti

2019.09.03. 15:15

A most átadott technológiai géplánc akár 80 százalékkal is mérsékelheti a folyó műanyag-terhelését.

Vásárosnaményban befejeződött az 1,3 milliárd forint értékű, költségvetési forrásból finanszírozott Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt.


Egy teljes géplánc jött létre a Tisza védelmére

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinációjával megvalósított programrban három, éjjellátó képességgel és hulladékfelismerő szoftverrel felszerelt kamerát telepítettek a Tisza ukrajnai, egyet pedig a magyarországi szakaszán.

A projektben a hulladék kiemelésére négy, úgynevezett vízkár-elhárítási helyet alakítottak ki a Tiszán és a Szamoson, felújítottak több úszóművet, két uszályt és egy vontatóhajót, valamint vásároltak egy új hulladékbeszedő hajót is.   

A technológiai géplánc kiegészítéseként három lánctalpas, egy gumikerekes kotrót, egy homlokrakodót, valamint tíz darab hulladékszállító konténert és a szemét szállításához és feldolgozásához szükséges egyéb gépeket egyaránt beszerzett az OVF.   


Más folyókon is bevethetik

Áder János köztársasági elnök az átadási ünnepségén elmondta: elsőként a Tiszán vizsgázhat a nagyon sok magyar ötletből összerakott technológia, ami segít abban, hogy megtisztítsák a hulladéktól a folyót.

A fejlesztés arra is lehetőséget ad, hogy az egyéb vízügyi feladatok ellátását, például a jégvédekezést és a folyamszabályozást segítse.   
 

Másfél évig tervezték

Áder János kifejtette, a vízügyi szakemberek másfél év alatt tervezték meg a hulladék-mentesítésben résztvevő gépláncot, valamint biztosították az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúrát.   

"A gépsor hatékonysága nem lesz száz százalékos, de ha nyolcvan százalékkal kisebb lesz a Tisza műanyag terhelése, akkor már jól jártunk, ez az arány a következő évek működtetési tapasztalataival kiegészülve még jobb lehet"

- mondta Áder János.   


Ez a cél: a PET Kupa hajósai csak kirándulni jöjjenek

Az államfő köszönetét fejezte ki az ugyanezen céllal működő, civilek által létrehozott PET Kupa szervezőinek és résztvevőinek, valamint a vízügyi szakembereknek a munkájukért, és arra kérte őket, hogy továbbra is segítsék a Tiszát tisztán tartani.   

"Azt kívánom, hogy a következő versenyen már komoly harc legyen a PET Kupán résztvevők körében, hogy ki talál akár a vízen, akár az ártéren hulladékpalackot és az legyen ennek a versenynek a győztese, aki hosszú keresőmunkával egyet vagy kettőt talál" - hangoztatta Áder János. Hozzátette, a végső cél az, hogy a jövőben megrendezendő kupákon csak a vízitúrázás örömeit éljék át a résztvevők.


Már látszik a korábbi gyűjtések eredménye

Az idei 7. Tiszai PET Kupa résztvevői mintegy nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették augusztusban a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát; a csaknem 80 folyamkilométeres távot 16 saját készítésű pillepalack hajó és 320 fős legénység teljesítette.

A Természetfilm.hu Egyesület szervezésében megvalósult eseményen a csapatok és az önkéntesek által összegyűjtött hulladékmennyiség csaknem felét újrahasznosítják.   

Az idei verseny tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy azokon a folyószakaszokon, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb volt a felhalmozódott szemét.

Országos hírekTiszatermészetélhető életzöld megoldások