2023.02.02, Csütörtök

Országos átlag körül a megyei munkanélküliség

2016.03.17. 10:01

A kormányhivatal tegnap nyilvánosságra hozott elemzése szerint Tolna megyében januárban 8865 regisztrált munkanélküli volt.

Hirdetés

A kormányhivatal tegnap nyilvánosságra hozott elemzése szerint Tolna megyében januárban 8865 regisztrált munkanélküli volt. Ez a szám decemberhez képest 362 fős emelkedést, viszont 2015 januárhoz képest 866 fős csökkenést jelent.

"Felmerülhet, hogy a hónapok óta tartó, munkaerő-piaci folyamatokra jellemző kedvező tendencia megtorpanni látszik, de ez nincs így: az év eleji gyengébb mutatókat a kevesebb szezonális munkalehetőség, az idényjellegű foglalkoztatás megszűnése magyarázza, s ez évente visszatérő jelenség" - írták az elemzésben.

A megyei munkanélküliek száma az aktív keresők 8,8 %-át teszik ki, ez felette van az országos átlagnak, amely 8,1 %

Az álláskeresők aránya továbbra is Dombóvár és Tamási térségében a legmagasabb (11,5 illetve 10,8 %), ugyanakkor Bonyhád (7,0 %) és Paks (7,7 %) térségében az országos átlag alatt maradt. Szekszárd térségében pedig picivel, 0,2 százalékponttal haladta meg az országos átlagot.

A tavalyi évhez képest emelkedett az alapfokú végzettségű álláskeresők aránya: 43,4%-ról 47%-ra nőtt, ami azt jelenti, hogy az álláskeresők csaknem felének legfeljebb 8 általános iskolai osztály a legmagasabb iskolai végzettsége.  Ez komoly probléma, mivel az iskolai végzettség meghatározó tényező az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit tekintve.

A nyilvántartott munkanélküliek 12,1 %-a pályakezdő volt januárban, összesen 1072 fő. Az előző év januárjához képest minimális csökkenés tapasztalható a számukban.


 

Galéria

Gazdaságmunkanélküliségálláskeresők

Ajánljuk még