2024.02.29, Csütörtök

Mintegy kétszáz alkotás a szekszárdi népművészeti kiállításon

2016.06.10. 15:56

Mintegy 200 zsűrizett alkotás látható Szekszárdon az idén húszéves Tolna Megyei Népművészeti Egyesület a NKA támogatásával rendezett reprezentatív kiállításán.

Hirdetés

Mintegy 200 zsűrizett alkotás látható Szekszárdon az idén húszéves Tolna Megyei Népművészeti Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával rendezett reprezentatív kiállításán, amelyet Doncsev András, az NKA alelnöke nyitott meg pénteken a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta termében. A július 2-ig látható, reprezentatív kiállításon mintegy 200 zsűrizett alkotást mutatnak be, sok közülük saját gyűjtésen alapuló munka. A közönség többek közt megismerheti a Kaposmenti, sióagárdi, sárközi hímzések világát, a sárközi fazekasság népművészeti remekeit, a gyönki svábság hímzéseit, a bonyhádi székely szőtteseket és a Sárköz díszes gyöngynyakékeit, népviseletét.

Fontos, hogy a népművészeti alkotások kellő védettséget élvezzenek a tömegcikkekkel szemben - mondta az alelnök a megnyitón, valamint fontosnak nevezte azt, hogy az "évszázadokon át csiszolódott örökségünk ne vesszen el a 21. század pénzügyi, gazdasági érdekek által vezérelt világában". 
A Tolna megyei népművészek tárlata a közös szellemi, lelki és anyagi kincs, a magyar örökség, a magyar lélek számbavétele. Bízik abban, hogy a kiállítással nem csak közös múltunk értékei csillannak meg, hanem egyre többen kapnak kedvet a népművészethez, népi mesterségekhez.
Szólt arról is, hogy az NKA kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, megemlítette a Cseh Tamás Programot, a Virtuózok tehetségkutató programot, a Fölszállott a páva mozgalmat, ez utóbbira idén 90 millió forintot fordítanak. Tavaly indították el a Halmos Béla Programot, amely a néptánc- és népzenekultúrát segíti folkklubok, népzenekarok, népzenei képzések támogatásával.
Pongrácz Zoltán, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) alelnöke emléklapot adott át a tolnai egyesületnek.
Az 1996-ban alakult egyesület 112 tagja közül harminchatan rendelkeznek a népművészet mestere, a népművészet ifjú mestere vagy népi iparművész címmel, a tagok húsz népművészeti szakágban tevékenykednek.

forrás: mti / programturizmus.hu

Galéria

KultúraTolna Megyei Népművészeti Egyesület