2024.06.23, Vasárnap

Megemlékezés a Győzelem Napján

2016.05.10. 13:34

Európa szerte május 8-án és 9-én ünneplik a második világháború befejezésének emléknapját.

Európa szerte május 8-án és 9-én ünneplik a második világháború befejezésének emléknapját, amikor Németország 1945-ben feltétel nélkül megadta magát. Salgótarjánban 2016. május 9-én – a hagyományoknak megfelelően – a Tarján Vendéglő és Rendezvényház mellett, Vígh Tamás szobrászművész: A szarvas győzelme elnevezésű szobránál került sor a megemlékezésre. Itt a város vezetésének képviseletében Dániel Zoltán és Huszár Máté alpolgármesterek helyezték el az emlékezés virágait.


Az a háború zárult le 71 évvel ezelőtt, amely a történelem során a legtöbb halálos áldozatot követelte. Az értelmetlen pusztítás során több népcsoportot módszeresen irtottak, közülük kiemelkedik a több millió zsidó származású ember halálát jelentő holokauszt.
A második világháború politikai, társadalmi és emberi tanulságai példaként állnak a ma embere előtt, hogy ehhez hasonló tragédia soha többé ne történjen. Ugyanakkor ünnep a Győzelem Napja, hiszen a hat éven át elhúzódó pusztítás után a politikai önkény és a zsarnokság alól szabadult meg Európa.

forrás: salgotarjan.hu

Galéria

Helyi hírekII. világháborúVígh Tamás