2024.07.14, Vasárnap
Bonyhádi székhelyén ünnepelték a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének jubileumát
bukovina.hu - illusztráció

Bonyhádi székhelyén ünnepelték a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének jubileumát

MTI

2019.02.13. 21:00

Harminc éve alapították a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségét (BSZOSZ), a szervezet idei programjait az évforduló jegyében szervezi meg.

A szövetséget 1989. május 21-én hozta létre 16 tagszervezet azzal a céllal, hogy segítse a népcsoport kultúrájának megőrzését - mondta Illés Tibor,a szövetség elnöke az MTI-nek. Jelenleg 45 szervezet tartozik a szövetséghez, közöttük tizenegy a határon túli, bukovinai székely közösség. Tagjai a BSZOSZ-nek Erdélyben a madéfalvi, csernakeresztúri, dévai, marosludasi, valamint a szerbiai Pancsován, Hertelendyfalván, Sándoregyházán, Székelykevén élő székelyek - tette hozzá.

A jubileum alkalmából május 18-án a szövetség székhelyén, Bonyhádon konferenciát rendeznek, amelyen értékelik az eltelt három évtized munkáját és a szövetség további működéséről, valamint a bukovinai székelyek és más, Magyarországon működő székely civil szervezetek közötti kapcsolatról is szó lesz. A bonyhádi székely házban kutatóhelyet alakítanak ki, ahol tanulmányozni lehet majd a szövetségnél összegyűlt történeti, néprajzi dokumentumokat - ismertette az elnök.

Augusztusban harmincadik alkalommal bonyolítják le a Bukovinai Találkozások elnevezésű nemzetközi folklórfesztivált Bonyhádon; márciusban Nagymányok ad otthont a hagyományos, Sebestyén Ádám nevét viselő székely mesemondó versenynek, áprilisban pedig Bátaszéken rendezik meg a tizenegyedik székely borversenyt. Ez utóbbi idén gasztronómiai programmal is kiegészül, a tervek szerint régi receptek alapján, növényekből készült bukovinai ételeket mutatnak be.

Augusztusban és októberben Máriagyűdön és Kismányokon tartank székely búcsút.

November 23-ára első alkalommal országos szóló népdaléneklési versenyt hirdet a szövetség, amely Nyisztor Bertalanné népdalénekes nevét viseli. A névadó 1897-ben Székelykevén született, s 1978-ban a Röpülj páva című vetélkedőben szerepelt sikerrel székely népdalokkal, 1983-ban kapta meg a népművészet mestere címet. A versenyt a tervek szerint kétévente rendezik meg felváltva a Bada Ferenc-szólótáncversennyel, amelyet 2018 őszén bonyolítottak le először.

KultúraBonyhádTolna megyejubileumBukovinai Székelyek Országos Szövetsége