2024.04.19, Péntek
Pénteken kezdődik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
Zeneakadémia‎ - Facebook: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncert

Pénteken kezdődik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

MTI

2019.01.03. 19:00

Pénteken kezdődik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amelynek alkalmával rengeteg programmal, köztük koncertekkel, kiállítással várják tizenhét napon át a közönséget - hangzott el az M5 kulturális csatorna Kult'30 című műsorában csütörtökön.

Hirdetés

Az első Átlátszó Hang fesztivált 2014 januárjában a két kurátor, Horváth Balázs és Gryllus Samu ötlete nyomán szervezte meg a Trafó, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center és a Fuga - Budapesti Építészeti Központ. A kezdeményezéshez az elmúlt években számos szervező csatlakozott, a fesztivál mára tizenhét naposra bővült olyan további helyszínekkel, mint a Müpa Budapest, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Art+Cinema, a Szimpla Kert, a Közép-európai Egyetem és a Stúdió K Színház. A kezdeményezéshez idén csatlakozott a Fonó Budai Zeneház, a MAMŰ Galéria, a Műcsarnok és a Vakok Iskolája is - hangzott el a műsorban.

Gryllus Samu zeneszerző, a fesztivál kurátora elmondta, hogy a rendezvény pénteken a MAMŰ Galéria kiállításával indul, ahol fiatal zeneszerzők és képzőművészek közös munkáit mutatják be, a fesztivál nyitókoncertjét pedig a Zeneakadémián tartják vasárnap. A programban számos hangverseny, interaktív beavató foglalkozás, zenepedagógiai műhelyfoglalkozás, családi- és gyerekszínházi előadás, kiállítás és moziest is szerepel.

Mint mondta, a beavató foglalkozások alkalmával a darabokról nemcsak beszélnek, hanem kipróbálnak egy pár olyan ötletet, amelyet a zeneszerző használ. Mint mondta, megpróbálják a zeneműveket úgy bemutatni, hogy érthetőek legyenek, a zeneszerzői szándékokról is szó lesz.

Arról beszélt, hogy az idén egy-egy est kurátori feladatait fiatal zeneszerzők, karmesterek látják el, a programot együtt állítják össze. Minden évben egy tematikára fűzik fel a programokat, az idén az alternatív rendszerek, illetve rendszeralternatívák az, amivel foglalkoznak. Többek között kultúrák közti összefüggéseket, művészeti ágak közötti találkozásokat vizsgálnak. "Sokrétű a program, de próbáltuk mindig a rendszerszintűséget megkeresni benne" - tette hozzá.

A fesztivál célja új módszerekkel bemutatni, és ezáltal, a közönséghez közelebb hozni az újzenét. Ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket eljuttatni a közönséghez, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon a szélesebb közönség számára kevésbé ismertek.

KultúraÁtlátszó Hang Újzenei FesztiválM5