2024.03.28, Csütörtök
Régi zenei akadémiát és alkotóműhelyt rendeznek a miszlai kulturális központban
pixabay - illusztráció

Régi zenei akadémiát és alkotóműhelyt rendeznek a miszlai kulturális központban

MTI

2018.07.07. 21:00

Három koncerttel záruló régi zenei akadémiát rendez hétfőtől a Tolna megyei Miszla Art Kulturális Központ, amely augusztusban képzőművészeti alkotóműhelynek is otthont ad - közölte az intézmény ügyvezetője az MTI-vel.

Hirdetés

A település barokk kúriájából kialakított kulturális központ már nyolcadik alkalommal rendezi meg a zenei kurzust, amelyen ezúttal húsz magyar, ausztrál, lengyel és svájci növendék vesz részt - mondta Makayné Pál Berta az MTI-nek.

Az egyhetes képzés szakmai vezetője, Tóth Mónika barokk hegedűt, Dinnyés Soma kamarazenét és continuo basst (számozott basszust), Urbanetz Kristóf viola da gambát, Máté Balázs barokk csellót oktat majd. Tóth Mónika elmondta: a kurzus a kora barokktól a késő barokkig öleli fel a régi zenei repertoárt, megszólaltatják olyan, kevéssé ismert szerzők műveit, mint Fontana, Frescobaldi és Dario Castello, játszanak francia barokk zenét, köztük Jean-Baptiste Lully valamelyik zenekari szvitjét és elképzelhető, hogy tanulnak darabokat a közelmúltban népszerűvé vált dél-amerikai zeneszerzőktől is.

A miszlai akadémián törekszenek arra, hogy ne modern átiratokból, hanem facsimile vagy kéziratos kottákból tanuljanak a növendékek - tette hozzá.

A kurzus résztvevői elsőként július 13-án, pénteken Kalaznón, a Lux Stall galériában, szombaton a simontornyai várban, vasárnap pedig a gyönki evangélikus templomban adnak koncertet.

A kulturális központ augusztus első felében rendezi meg a Színdaráló elnevezésű, meghívásos alkotóműhelyt Párhuzamos horizontok címmel, amelyen több mint tíz festő-, szobrászművész, ötvös, iparművész vesz részt. Könyv Kata festőművész, a műhely kurátora úgy jellemezte az alkotó közösséget, hogy bár tagjai szerteágazó stílusban dolgoznak, összeköti őket, hogy mindannyian tárgyalkotó művészek.

A Színdaráló augusztus 10-én Miszlán zárul kiállítással, a tárlat októberben erdélyi körútra indul, bemutatják Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Kolozsváron.

KultúraTolna megyezenei akadémiaalkotóműhelyMiszlaMiszlai Kulturális Központ