2023.05.28, Vasárnap

Kodály Zoltánra emlékeznek Bonyhádon

mti

2017.03.07. 09:12

Móser Zoltán fotóművész képeiből rendezett kiállítással, valamint a Kodály-műveket megszólaltató hangversennyel megemlékezést tartanak a mai napon Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján, Bonyhádon.

Hirdetés

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban nyíló és március 31-ig látható tárlat Móser Zoltán Cantus Hungaricus című albumának 33 fekete-fehér fotóját mutatja be.

A Kodály Zoltánhoz vezető képek alcímet viselő kötet 2007-ben Csíkszeredán jelent meg, és Kodály-művekhez kötődő fotók válogatását tartalmazza - mondta a Balogh Rudolf-díjas fotóművész az MTI-nek. Hozzátette, a zeneszerző 1967-es halála óta foglalkozik Kodály életművével, több művelődéstörténeti elemzést, esszét írt róla, eközben született meg a fotóalbum anyaga. A többek között a Psalmus Hungaricus, a Csendes mise, a Felszállott a páva című darabokhoz fűződő asszociációkat tartalmazó könyv azokhoz szól, akik nem szeretik, nem ismerik vagy nem értik Kodályt - jegyezte meg a művész.

A kiállítást, amelynek megnyitóján bonyhádi népzenészek a zeneszerző 1914-es bukovinai gyűjtéséből játszanak részleteket, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke ajánlja a közönség figyelmébe, majd előadást tart a zeneszerzőről. A hangversenyen mások mellett A juhász című kórusmű, az Este a tábortűznél és a Gyermektáncok című művek hangzanak el bonyhádi kórusok, szólisták előadásában.

KultúraBonyhádmegemlékezéskiállításévfordulóhangversenyKodály Zoltán