2024.04.26, Péntek

Rengeteg fellépő lesz a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

MTI

2016.09.23. 14:40

Több mint száz kezdő népzenész és énekes lép színpadra Bonyhádon, az idei Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október első hétvégéjén tizenhetedik alkalommal rendez meg a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ.

Hirdetés

A nagy múltú találkozón, október 1-jén és 2-án ének-, illetve hangszer-kategóriában, két korcsoportban mutatkoznak be az előadók - mondta Juhász Józsa, az intézmény igazgatója.

Az eddigi 111 nevező javarészt a népzenei oktatásban tanuló fiatalok közül kerül ki. Érkeznek majd Bonyhádra többek között a fővárosból, Székesfehérvárról, Békéscsabáról, Mohácsról, Keszthelyről és lesznek bonyhádi indulók is - tette hozzá az igazgató.
    

A találkozón autentikus népzenével, népdalokkal lehet részt venni. Idén a magyar népzene legjellemzőbb hangszereinek szinte mindegyike megszólal majd a völgységi városban, citera, furulya, cimbalom mellett lesz koboz, dob és furulyatrió, tárogató, kaval és hegedűszóló is. A népzenészek mások mellett gyimesi, zalai, kalotaszegi, aranyosszéki, szilágysági és karádi dallamokat adnak elő.
    

A produkciókat négytagú zsűri - Eredics Gábor, a Vujicsics együttes tagja, Dévai János népzenekutató, Juhász Katalin népdalénekes és Mohácsi Albert, a Dűvő zenekar bőgőse - értékeli; legjobbakat nívódíjjal és kiemelt nívódíjjal ismerik el.
    

Az esemény első napján a Dűvő zenekar koncertet is ad. A hangverseny után táncházat rendeznek, amelyen a népszerű együttes közreműködésével Kosnás Árpád tanít táncokat.
    

A találkozót kétévente rendezi meg a bonyhádi művelődési központ, névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató, Halmos Béla egyik elindítója a bonyhádi rendezvénynek.

KultúraBonyhádnépzenekultúrafesztivál