2023.10.04, Szerda

Lessing-darabbal kezdődik az évad a 213 millióból felújított német színházban

MTI

2016.08.31. 13:56

Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményének színpadra állításával kezdődik az évad az ország egyetlen német nyelvű teátrumában, a szekszárdi Magyarországi Német Színházban (Deutsche Bühne Ungarn - DBU).

Hirdetés

A német klasszikus mű bemutatója szeptember 21-én lesz, Nemanja Petronje rendezésében láthatja a közönség. A szerb rendező ez év januárban Strindberg Júlia kisasszony című művével mutatkozott be a DBU-ban.
    

A színház honlapján azt írta: Gotthold Ephraim Lessing 1779-ben írt drámája a tolerancia melletti védőbeszéd. "Az értelmen és az emberségen alapuló keresztény, iszlám és zsidó vallás közötti (...) párbeszéd korunk előrehaladott fundamentalista konfliktusainak összefüggésében Lessing korához hasonlóan meseként olvasható".
    

A darabot azért választotta a színház az évadnyitóra, mert máig sem vesztett aktualitásából, és 1994-ben ezzel a drámával nyílt meg Szekszárdon Magyarország első hivatásos német nyelvű színháza - mondta Frank Ildikó, a társulat igazgatója. A rendezés nem a történelmi kontextust emeli ki, hanem a szereplők emberi mozgatórugóit hangsúlyozza - tette hozzá.
    

Náthán szerepét a korábban a wiesbadeni színház tagja, most szabadúszó színész Alexander Beisel, Szaladint a DBU Bányavirág című előadásában is játszott Kilian Klapper alakítja.A szeptemberi évadnyitóra a tervek szerint meghívják az 1994-es előadás művészeit; a darabot akkor Frigyesi András rendezte, Szaladin szerepében Mécs Károlyt, Náthán szerepében Helmut Bernhofen t láthatták.
    

Frank Ildikó azt is elmondta, a DBU az év hátralévő részében mintegy 60 előadást tart majd, a tervek szerint készül egy iskolákban előadható, "osztálytermi" Odüsszeia-adaptáció, színpadra állítják a Diótörő meséjét, illetve felújítják az Emil és a detektívek című előadást. Az év hátralévő részében műsoron marad többek közt a 39 lépcsőfok című bűnügyi színjáték, a Júlia kisasszony és Székely Csaba Bányavirág című drámája is.
    

A színház épülete az év első felében esett át felújításon az Emberi Erőforrások Minisztériuma 200 millió forintos, a Magyarországi Németek Önkormányzatának 13 millió forintos támogatásával. A munkák során kívül-belül megújult a színház, szigetelték és kifestették a szecessziós stílusú épületet, kicserélték a nyílászárókat, felújították a színháztermet, és korszerűbb lett a színpad hang- és fénytechnikája. A német nyelvű előadásokat változatlanul magyar felirattal láthatják a nézők.

Kultúraszínház