2024.03.29, Péntek

Szekszárdon is bemutatják a forradalmi táncjátékot

mti

2016.07.30. 08:42

A XX. század meghatározó évtizedeinek történelmi- és kulturális fordulópontjait idézi meg.

Hirdetés

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon júniusban bemutatott, '56 - Egy nép kiáltott című forradalmi táncjáték országos turnéra indul, amelynek első állomása augusztus 19-én Szekszárd lesz.

    

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára készült mű a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait idézi meg a zene és a tánc nyelvén. A darab jeleneteket ragad ki ezekből az időkből harcosan, romantikusan, búsan, optimistán, sodró zenei kísérettel és látványosan sok tánccal.

A produkció a nyár folyamán csak Szekszárdon, októberben viszont Szolnokon, Győrben, Budapesten, Kecskeméten és Kazincbarcikán lesz látható.
    

A táncjáték visszaidézi azt az állapotot, amely a terror elleni szabadságharchoz vezetett, megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd annak felpuhulásának időszakát és a jövőbe mutató optimizmussal, változásokkal érkezik el a mához.
 

A darab koreográfiájában megjelenik a magyar néptánc, a kortárs színpadi tánc, valamint a különböző korszakokra jellemző műfajok, mint a tangó vagy a rock and roll, ehhez illeszkedik a zene is, amely az adott korok dallamvilágából táplálkozik. A produkciót a színpadi képeket erősítő háttérvetítés teszi teljessé.
   

 A produkcióban közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a Bihari János Táncegyüttes, a Pilisi Kolibri Táncegyesület és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is.
    

A Mucsi János által rendezett és koreografált egészestés előadásban szerkesztő koreográfusként Juhász Zsolt, valamint Mihályi Gábor működött közre.

Kultúra1956táncforradalom