2024.03.28, Csütörtök

Fiatal tehetségek a szekszárdi írótáborban

2016.07.11. 09:32

A pátosz és az irónia kérdésköre áll középpontjában az idei Szekszárdi Magasiskola írói alkotótábornak, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg Szekszárdon ezen a héten.

Hirdetés

Az egyhetes írótáborban, amelyben idén tizenöten vesznek részt, a szervezők szerint Mészöly Miklós szellemi örökségének jegyében igyekeznek közel hozni az írásművészet kérdéseit az irodalmi alkotás iránt érdeklődőkhöz.
    

"A pátosz és az irónia Mészöly munkásságában is központi kérdés; most azt járjuk körül, hogyan lehet választ adni a pátosz és az irónia mentén, hogyan lehet megtalálni a helyes utat, és ez milyen irodalmi eljárásokat, gondolkodási sémákat jelent" - mondta Péterfy Gergely író, a mesterkurzus egyik vezetője.
 

Mészöly Miklós

A kurzuson, amelynek a szekszárdi Mészöly Miklós Emlékház ad otthont, Péterfy mellett Tóth Krisztina költő és Cserna-Szabó András Mészöly-díjas író foglalkozik a hallgatókkal. Az írói alkotótáborban mások mellett Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője Mészölyről, Szkárosi Endre író a fiatal írók tehetséggondozásáról, N. Horváth Béla irodalomtörténész Mészöly és Szekszárd kapcsolatáról tart előadást.
    

A kurzus programjában esténként a vármegyeháza Pollack-kávézójában nyilvános kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek. Ezeken a közönség találkozhat több Mészöly-díjas íróval, valamint Kukorelly Endrével, Pion Istvánnal és Simon Mártonnal. Szintén kerekasztal mellett beszélgetnek a kortárs folyóirat-kultúra helyzetéről, a Jelenkor, a librarius.hu, a Kalligram kiadó főszerkesztőinek részvételével.

A mesterkurzus további támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Szépírók Társasága, Magyar írószövetség, Tolna Megyei Önkormányzat, PTE KPVK (Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógógusképző és Vidékfejlesztési Kar), Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, MNL Tolna Megyei Levéltár, Babits Mihály Kulturális Központ, Szekszárdi Borászok

(mti)

Kultúramészöly mikósszekszárdi magasiskolaírótábor