2024.04.25, Csütörtök

Lékhorgászat Dombóváron – Egy rendkívüli téli sport a Tüskei-tavon

dombovar.hu, horgasz.hu

2017.01.23. 10:28

Az extrém hideg időjárásnak köszönhetően szinte minden tavat jégpáncél borít Dombóváron. Ennek ellenére a bevállalós horgászok nem ülnek otthon, hiszen télen is ugyan úgy élvezhetik a hobbijukat.

Hirdetés

Íme, néhány jó tanács a lékhorgászok számára:

A jég vastagságának 10 cm-esnek kell lennie, hogy horgászhassunk. De ezt hogy lehet tudni?

A partszélen vágjunk próbaléket így láthatjuk a jég vastagságát. Ha a jég színe egyenletesen fehér akkor biztonságos. A túl sok buborék a jégben vagy a foltos színű jég is veszélyeket rejthet.

Vannak horgásztavak ahol előre elkészített lékekkel várják a horgászokat. A tavak jegébe vágott lékek levegőztető nyílások szerepét töltik be, melyeken át kellő mennyiségű oxigénhez jutnak a halak.

A lékhorgászatot éjjel és rossz látási viszonyok mellett sem lehet folytatni. Folyóvíz jegén soha ne próbálkozzunk mert a jég vastagsága valahol csak néhány centiméter lehet a sodrás végett. 

Alapvető szabály, hogy egyedül a jégen nem szabad tartózkodni mert baleset esetén nem lesz aki segítséget nyújthatna. A megfelelő távolságot is be kell tartani egymás között, nehogy egyszerre szakadjanak be a horgászok. A távolság legalább 10 méter legyen egymástól. 

Egy erős, hosszú kötél is jól jöhet a derékra kötve meg egy hosszabb rúd (akár síléc) is ha megtörténik a baleset. A horgásztársak így könnyebben tudnak segítséget nyújtani. Egy szánkóval a felszerelést könnyen húzhatjuk a jégen és ráülni is lehet a kapásra várakozva.

Használjunk lékfúrót a balta helyett aminek a hangja könnyen elijesztheti a halakat. A lék kb. 20 cm széles legyen és a lékek közötti távolság is legalább 10 méter. Készüljünk fel, hogy több léket kell majd fúrnunk a halak után kutatva. 

A lékhorgászathoz ne feledkezzünk meg meleg ruháról, jó vastag cipőről kell, és a meleg teáról (rum nélkül). 

A tűzrakás a jégen rianást okozhat, ez az a recsegő hang amikor a jég mozog. Horgászat után mindenképp jelöljük meg a léket, hogy legalább 50 méteres távolságból is felismerhető legyen. A jelöléshez használhatók természetes anyagok (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) amelyek a vízparton előfordulnak. 

KitekintőtélsporthorgászDombóvárlékhorgászat tüskei-tó