2024.07.23, Kedd

Kézilabda munkacsarnok épülhet a Tóstrandon Salgótarjánban

2016.05.23. 09:12

Kézilabda munkacsarnok épülhet a Tóstrandon Salgótarjánban.

A Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Club (SSKC) az elmúlt években – a férfi csapat NB II-es szereplése mellett – nagy figyelmet fordít a sportág népszerűsítésére és az utánpótlás nevelés színvonalának emelésére is. A strandkézilabda térhódításával Salgótarján e szakág egyik vidéki fellegvára lett. A strand területén kialakított 3 pálya – melyek a legmagasabb minősítésűek közé tartoznak Európában – számos rangos kupasorozatnak adott már helyet. Ezt a komplexumot szeretné most bővíteni az SSKC. Salgótarján önkormányzata támogatja a fejlesztési elképzeléseket.

Az egyesület 2016. április 2-án levélben fordult a városi önkormányzathoz, támogatást kérve egy TAO-pályázatból kivitelezhető fejlesztéshez, melynek tervezett helye a Tóstrand területén lévő, önkormányzati tulajdonú terület. Itt a tervek szerint 1 új strandkézilabda pályát építenének, 1 mobil kiszolgáló vizesblokkal, amely férfi és női mosdónak, wc-nek, és zuhanyozónak adna helyet, és mindezt a strand vendégei is igénybe vehetnék.

A városi közgyűlés a kérésnek helyt adott, és a beruházás sikeres megvalósításához a tulajdonában álló területet az egyesület rendelkezésére bocsájtotta.
Ugyancsak a kézilabdával kapcsolatos örömteli hír, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) levélben kereste meg az önkormányzatot egy kézilabda munkacsarnok építésével kapcsolatban, melyet a Nógrád Megyei Kézilabda Szövetség elnöke a város alpolgármestereivel folytatott megbeszélésén megerősített. A tájékoztatás szerint az MKSZ határozott arról a 60 helyszínről, ahol a kormány támogatásával kézilabda munkacsarnok építése valósulhat meg. Ezek között Salgótarján neve is szerepel.

A feltételek között megfogalmazzák, hogy a munkacsarnok a sportág utánpótlás bázisának biztosítson helyet az adott településen, és közelében legyen általános iskola, mely ily módon a mindennapos testneveléshez használhatja a létesítményt. E két feltételnek a tervezett helyszín, a salgótarjáni strand nyugati végén, a régi sirály öltöző területe – annak elbontása után – optimálisnak ígérkezik, hiszen a kézilabda sportág utánpótlás bázisa a közeli Beszterce telepi iskolára épül.

A pályázati kiírás szerint a csarnoknak elsősorban a kézilabda sportágat kell szolgálnia, de az más sportágak igényeit is kielégítheti.
A mintegy 300 millió forintos beruházás nem igényel önerőt, annak költségeit a MKSZ a terület rendezésétől a létesítmény elkészítéséig a pályázat megvalósítása során teljes egészében finanszírozza.

Az egyszerű, de mutatós építészeti megoldással megvalósuló beruházások több ütemben kerülnek lebonyolításra. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a tulajdonában lévő terület rendelkezésre bocsájtásával támogatja a projekt megvalósítását.

A kézilabda munkacsarnok építési telke a vázlattervek és parkolási helyigények, kötelező zöldterület miatt megközelítőleg 8200 m2 területű, közvetlen közterületi kapcsolattal rendelkező telek kialakítását igényli, melynek felülvizsgálata jelenleg folyamatban van, tervezett befejezése a hatálybalépéssel 2016. december vége.
Az épület bruttó befoglaló mérete 37 x 56 m. Belső terei 25 x 45 m küzdőtér kézilabda és más csapatsportágak részére, hossz-oldalán 4 x 45 m lelátó területtel kiegészítve, szertár, 2-2 férfi és női öltöző a szükséges mosdókkal, wc-vel, zuhanyozókkal, tanári öltöző és vizesblokk, elsősegély szoba, bejárati előtér, vendég mosdó és wc akadálymentes egységgel kiegészítve, külső bejáratú kazánház, fedett bejárati előtér.

Forrás: salgotarjan.hu

Fotó: Facebook/Salgótarjáni Strandépítők KC

Galéria

GazdaságSalgótarjáni Strandépítők Kézilabda Clubkézilabda

Ajánljuk még