2024.06.23, Vasárnap

Jelentős mennyiségű esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2016.03.01. 12:10

"Belvízduzzasztó" kora tavaszi esőkre hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Keddre a fővárosra és tíz megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a jelentős mennyiségű eső miatt. Többfelé várható jelentős eső. Kedden még az északi területeken is 15-20 milliméter csapadék is eshet. Helyenként - főként az Északi-középhegység térségében - kedd estig összességében 30 milliméternél is több.


Keddre virradó éjjel a Dunántúlon, Dél-Alföldön, napközben a délkeleti országrészben egy-egy zivatar sem zárható ki. A csapadék halmazállapota az Észak-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegységben vegyes lesz: eső és havas eső, a hegyekben hó (ott akár több centiméter friss hó) várható.
A kedd hajnaltól megerősödő szél a Dunántúl északi felén helyenként 60-70 kilométer/óra közé fokozódik. A szélvédett területeken viszont helyenként sűrű köd képződhet.
Az erős szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Budapestre és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlésében kifejtette: a februárban esett kiadós, a sokévi átlagot 2-3-szorosan meghaladó, 60-120 milliméter közötti csapadék hatására az Alföldön mintegy ötszörösére, 70 ezer hektár fölé növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága. 
Az aktuális előrejelzések szerint március első harmadára igen változékony, többször csapadékos időjárás ígérkezik. Az ország jelentős részén nagy valószínűséggel 20, az északkeleti megyékben 30 milliméternél is több eshet ebben az időszakban. Ennek megfelelően sokfelé tovább terjeszkedik a belvíz, a felázott talaj ott is akadályozza az aktuális kora tavaszi munkákat, ahol nem áll a víz a földön. Bár lesznek rövid csapadékmentes időszakok, amikor átmenetileg erősödik a párolgás, ebben a helyzetben nagy területen látványos változást hozó, hosszan tartó száraz, napos időjárás nem valószínű - jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

forrás: mti

 

 

Galéria

AktuáliscsapadékesőOrszágos Meteorológiai Szolgálatfigyelmeztetés