2024.04.28, Vasárnap
Nagyot lépett a körforgásos gazdaság felé ez a műanyagipari gyár Tolnában
Fotó: vertikalgroup.hu

Nagyot lépett a körforgásos gazdaság felé ez a műanyagipari gyár Tolnában

MTI, magyarepitok.hu

2024.01.27. 10:00

Saját technológiával előállított, újhasznosított anyagokkal faragja le nyersanyagigényét a műanyagipari és környezetgazdálkodással foglalkozó Vertikál.

Hirdetés

Csaknem 2,5 milliárd forintos energetikai, infrastrukturális és technológiai korszerűsítést hajtott végre a műanyagipari és környezetgazdálkodással foglalkozó Vertikál Group Nyrt. dombóvári üzemében. Ezáltal elsők között alkalmazhatja a cég a magyar környezetgazdálkodási piacon a körforgásos gazdaság koncepcióját.
 

Fotó: verikalgroup.hu
Fotó: vertikalgroup.hu


A fejlesztéssel megsemmisítésre szánt anyagokat is újrahasznosítanak

A társaság közleménye szerint egy áprilisban befejeződő projekt révén a vállalat csökkenteni tudja az általa felhasznált műanyag-alapanyagok mennyiségét. Mindezt úgy, hogy a jövőben a Vertikál a saját technológiájával előállított, újrahasznosított anyagok felhasználását helyezi előtérbe.
 

A technológiai fejlesztés emellett olyan anyagok körforgásban, nyersanyag-gazdálkodásban tartását is elősegíti, amelyek nagy részét további hasznosítás nélkül deponálnák, megsemmisítenének - írták.

Napelem biztosítja az üzem energiaigényét

A 2022 tavaszán kezdett fejlesztés célja az volt, hogy jelentősen csökkentsék az üzem környezetterhelését, és biztosítsák hosszú távon fenntartható, energiahatékony működését. A cég közlése szerint a beruházás 50 százalékát önerőből és banki hitelből, 50 százalékát a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz felteltételesen visszatérítendő támogatásából finanszírozták.

A 4580 négyzetméternyi területen végrehajtott ingatlanátalakítással funkcióváltást valósítottak meg az üzem épületeiben. Emellett egy hibrid, 355 kilowatt csúcsteljesítményű napelemes rendszert telepítettek, amely a termelés és az üzemen belüli építmények energiaigényét is fedezni tudja.

 

Fotó: vertikalgroup.hu


Egymillió ember hulladékának a kezelését látják el  

A cég közleményében kitért arra is, hogy 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel együttműködésben öt régióban, 300-nál több településen, több mint egymillió lakos számára látnak el feladatokat. Emellett több mint 30 hulladékkezelő létesítményt működtetnek, tevékenységük a hulladékhasznosítás és ártalmatlanítás szinte teljes vertikumát átfogja.

Felidézték azt is, hogy a társaság tavaly júliusban egy csaknem 2400 négyzetméter területű logisztikai egységet adott át a székesfehérvári Alba Ipari Zónában. A cég februárban, növekedési tervei megvalósítása érdekében bevezette részvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre, majd tőkepiaci jelenlétét novemberben, egy zártkörű részvényértékesítéssel tovább erősítette. A csaknem 400 dolgozót foglalkoztató Vertikál Group részvényárfolyama 21 százalékos növekedéssel zárta az évet, amellyel az egyik legnagyobb emelkedést produkálta a BÉT Xtend piacon.

A társaság 2022-ben 7 milliárd 449 millió forint nettó árbevétel mellett 797 millió forint adózott eredményt ért el, árbevételének nagy része műanyagipari gyártásból származott.

Helyi hírekhulladékgazdálkodásújrahasznosításDombóvárenergetikai beruházáshulladékkezelőVertikál Group Nyrt.körforgásos gazdaság