2024.04.28, Vasárnap
Tolna vármegyében is téli üzemmódra váltott a Magyar Közút NZrt.
Illusztráció - Magyar Közút

Tolna vármegyében is téli üzemmódra váltott a Magyar Közút NZrt.

paks.hu

2023.11.19. 10:00

November tizedike óta tizenkét órás váltott műszakokban, a nap huszonnégy órájában rendelkezésre állnak a szakemberek, és ha az időjárás indokolja, eltakarítják a havat és járhatóvá teszik az utakat.

Hirdetés

Huszonkilenc nehézgép, nyolc rakodógép és hómaróval felszerelhető Unimog is rendelkezésre áll, amennyiben megérkezik az igazi tél - írja a paks.hu.

A téli üzemmódra való átállás kapcsán széleskörű tájékoztatót tartott az igazgatóság a rendőrség, a katasztrófavédelem képviselői, valamint újságírók számára. Tolna Vármegyében összesen 1125 kilométernyi útért felel a vállalat. Becze Szabolcs, a Magyar Közút NZrt. Tolna vármegyei igazgatója az átállás kapcsán elmondta, hogy a felkészülés mind a három vármegyei mérnökségen megtörtént. Szekszárdon, Tamásiban és Pakson is sikeresen lezajlottak a gépszemlék. Huszonkilenc nehézgép, nyolc rakodógép és négy hómaróval felszerelhető Unimog is rendelkezésre áll, amennyiben megérkezik az igazi tél.

A síkosság-mentesítésre szolgáló anyagokat is beszerezte az igazgatóság

Több mint háromezer tonna útszóró só és több mint hetvenkétezer liter kalcium-klorid oldat hasznosítható a téli üzemben. Az utak mellett huszonkét kilométeren kikerültek a hófogó rácsok, amelyek a hófúvásoktól védik a közlekedőket. A közút mindig átlagos télre készül, szinte minden évben hangsúlyozzák, hogy az ekézési munkákat három–öt centiméter közötti hóréteg esetén tudják elkezdeni. A hóeltakarításban és síkosság-mentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár kettő–öt óra is lehet, ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb öt–tíz centiméternyi hó is hullhat a burkolatra.

A kerékpárutakra is figyel a közútkezelő. 2018 tavaszától ugyanis nemcsak az országos közúthálózat, hanem a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos kerékpáros törzshálózat lakott területen kívüli kerékpárútjainak üzemeltetése is a cég hatáskörébe tartozik. Így országosan mintegy ezer kilométernyi szakaszt vettek át üzemeltetésre a helyi önkormányzatoktól.

A Szekszárdon tartott tájékoztatón Frazon Ferenc, a Magyar Közút Nzrt. Tolna vármegyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a közlekedőknek is fel kell készülniük a megváltozott útviszonyokra. Fel kell szerelni az autót téli gumival, utazás előtt célszerű tájékozódni az útviszonyokról, továbbá ajánlják, hogy hólánc, jégkaparó, pléd és hólapát legyen a csomagtartóban.

Helyi hírekMagyar Közút Nonprofit Zrt.Tolna megye